Шриланкски леопард

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Шриланкски леопард
Природозащитен статут
VU
Уязвим[1]
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
(без ранг):Амниоти (Amniota)
(без ранг):Синапсиди (Synapsida)
(без ранг):Терапсиди (†Therapsida)
клас:Бозайници (Mammalia)
разред:Хищници (Carnivora)
семейство:Коткови (Felidae)
род:Пантери (Panthera)
вид:Леопард (P. pardus)
подвид:Шриланкски леопард (P. p. kotiya)
Научно наименование
Deraniyagala, 1956
Разпространение
Шриланкски леопард в Общомедия
[ редактиране ]

Шриланкският леопард (Panthera pardus kotiya) е хищен бозайник, член на семейство Коткови, подвид на леопарда. Обитава остров Шри Ланка. Местното население нарича котката с името Kotiya на синхалски и Puli на тамилски.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Този подвид се среща само на остров Шри Ланка и е най-едрият хищник в страната. Макар популацията му да е силно фрагментирана, той е разпространен почти във всички части на острова. Местообитанията му включват сухи вечнозелени гори и шубраци, ниски и по-високи планински гори и влажни зони. Скорошно проучване показва, че в националния парк Йала е регистрирана най-голямата гъстота на леопарди в света. Леопардите се наблюдават сравнително лесно в сравнение с другите му потайни братовчеди. Това може да се обясни с факта, че на острова липсват доминиращи конкуренти като лъвове и хиени.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Космената покривка е жълтеникавокафява или ръждивожълта с тъмни петна и розетки. Средното тегло на женските е 29 kg, а на мъжките – 56 kg.[2] Най-големите мъжки достигат до 77 kg. Рекордът е 100 kg[3].

Хранене[редактиране | редактиране на кода]

Подобно на другите подвидове леопардът се промъква незабелязан до набелязаната жертва и я напада. Удушава я чрез захапване на гърлото. В менюто му влизат местни видове чифтокопитни животни, птици, влечуги и други дребни животни.

Социален живот[редактиране | редактиране на кода]

Поведението на леопардите не се различава от това на останалите подвидове. Той ловува привечер и нощем и е териториално животно. Периодът за размножаване е през цялата година, но със значителен пик през сухия сезон. Раждат обикновено по 2 малки. За разлика от останалите си братовчеди шриланкският леопард много рядко покачва своята плячка по дърветата. Това отново се дължи на факта, че липсват силни конкуренти за неговата храна.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Panthera pardus kotiya (Deraniyagala, 1956). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 2 януари 2023 г. (на английски)
  2. Nowell K, Jackson P. Panthera Leo // Wild Cats: Status Survey and Conservation Action Plan. Gland, Switzerland, IUCN/SSC Cat Specialist Group, 1996. ISBN 2-8317-0045-0. с. 78.
  3. Yala's giant leopards