Щурманска рубка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Щурманската рубка на ледоразбивача „Красин“.

Щурманска рубка (среща се и като Навигационна рубка)[1] е помещение на кораб (не е задължително да е разположено в рубка), в което се намира вахтения пост на щурмана.

В щурманската рубка се съхраняват навигационните карти, има монтирани прибори за определяне на местоположението на кораба – ехолот, радиопеленгатора, вторичния компас (който се управлява от главния жирокомпас), хронометър, секстанти.

Също така в нея са предавателя на радиолокатора и барометър, там са лоциите, Морския астрономически ежегодник и други справочни материали.

На съвременните големи кораби щурманската рубка е обединена с рулевата рубка в едно цяло помещение, което се нарича ходова рубка.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ШТУРМАНСКАЯ РУБКА:: Словарь морских терминов.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Штурманская рубка“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​