Четничество (Сърбия)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Флаг на четниците

Четническото движение или Четници (на сръбски: Четници или Četnici) са сръбска националистическа монархистка паравоенна организация, оперираща на Балканите преди и по време на световните войни.

По време на Втората световна война част от четниците е призната от Съюзниците като Югославска армия в отечеството (Jugoslovenska vojska u otadžbini, Југословенска војска у отаџбини). Друго крило са т.нар. четници на Коста Пекянец.

Действат като движение, което е в сътрудничество с окупационните сили в постоянно нарастваща степен и впоследствие се трансформира в милиция на силите на Оста.[1][2]

Въпреки това по време на войната четниците са включени в операции на Съюзниците (най-вече американски), където спасяват и защитават техни пилоти, задържани от окупационните сили.[3][4] Най-голямата от тези операции е операция „Въздушен мост“, която се провежда малко преди четническото движение да бъде унищожено през 1945 г.

Движението от Втората световна война е съставено главно от националисти-сърби, привидно лоялни на правителството в изгнание на Кралство Югославия.

Названието „четници“ се използва още и за партизански отряди, активни на Балканите преди Първата световна война.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. 7David Martin, Ally Betrayed: The Uncensored Story of Tito and Mihailovich, (New York: Prentice Hall, 1946), 34.
  2. Chetnik - Britannica Online Encyclopedia
  3. Two airmen who shared a B-24 stint in WWII are reunited - Pittsburgh Post-Gazette // Архивиран от оригинала на 2011-06-28. Посетен на 2009-08-03.
  4. WWII Veterans visit Serbia - Embassy of the United States in Belgrade, Serbia, архив на оригинала от 19 май 2007, https://web.archive.org/web/20070519011906/http://www.belgrade.usembassy.gov/archives/press/2004/040916.html, посетен на 3 август 2009 

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]