Юлий Констанций

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Юлий Констанций
Роден
289 г.
Починал
337 г. (48 г.)
Семейство
РодКонстантинова династия
БащаКонстанций I Хлор
МайкаФлавия Максимиана Теодора
Братя/сестриЕвтропия
Константин I Велики
Анастасия (4 век)
Флавия Юлия Констанция
Флавий Далмаций
СъпругаГала
Базилина
ДецаКонстанций Гал
Юлиан Апостат

Флавий Юлий Констанций († септември 337) е син на западноримския император Констанций Хлор и втората му съпруга Флавия Максимиана Теодора. Той е по-млад полубрат на римския император Константин I.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Баща му умира на 25 юли 306 г., когато Юлий Констанций е бил или дете, или юноша. Смята се, че той прекарва по-голямата част от времето между 300 и 320 под действителен домашен арест в Толоса, Нарбонска Галия, Галия, Западната Римска империя по заповед на брат си.

Неговият полубрат се отнесъл благосклонно към Юлий Констанций като го нарекъл патриций и го назначава за консул през 335. Когато Константин умира на 22 май 337, Юлий Констанций бил в позиция, от която можел да предяви претенции към трона, но е убит няколко месеца след смъртта на брат си, заедно с повечето мъже от семейството. Само петима мъже оцеляват след поредицата от убийства, неговите племенници и нови римски императори Константин II, Констанций II и Констанс, заедно с двамата му млади синове. Предполага се, че Констанций II е заповядал убийството на своя чичо.

Фамилия[редактиране | редактиране на кода]

Първи брак: с Гала, сестра на Вулкаций Руфин и Нераций Цереал. Те имат три деца, за които е известно:

Втори брак: с Базилина, дъщеря на Цейоний Юлиан Камений. Те имат само един известен син:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Julius Constantius в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​