Юл Антоний

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Юл Антоний
римски политик
Роден
43 г. пр.н.е.
Починал
2 г. пр.н.е. (41 г.)
Семейство
БащаМарк Антоний
МайкаФулвия
Братя/сестриАнтония
Клеопатра Селена
Александър Хелиос
Птолемей Филаделф
Антония Млада
Антония Старша
Марк Антоний Антил
Клодия Пулхерия
Публий Клавдий Пулхер
СъпругаКлавдия Марцела Старша
ПартньорЮлия Стара
ДецаЮл Антоний
Юла Антония
Луций Антоний
Други родниниВипсания Марцела
Цезарион (нероден брат)
Клавдия Марцела Младша (неродна сестра)
Клавдия Марцела Старша (неродна сестра)
Марк Клавдий Марцел (нероден брат)
Октавия Младша (втора майка)
Клеопатра VII (втора майка)
Випсания Марцела
Юл Антоний в Общомедия

Юл Антоний (на латински: Iullus Antonius; * 45 пр.н.е.; † 2 пр.н.е.) е младият син на римския политик и генерал Марк Антоний и неговата трета съпруга Фулвия. Познат е като любовник на Августовата дъщеря Юлия.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Юл е роден една година по-рано от убийството на Юлий Цезар. След смъртта на майка му през 40 пр.н.е. Юл Антоний е гледан от мащехата му Октавия Младша. Той остава при нея, когато Антоний я изоставя заради Клеопатра и затова не е убит през 30 пр.н.е. като по-големия му брат Марк Антоний Антил по заповед на Октавиан (по-късния Август).

Юл Антоний се жени през 21 пр.н.е. за дъщерята на Октавия Клавдия Марцела Старша, от която Марк Випсаний Агрипа се развежда, за да се ожени по заповед на Август за Юлия. Юл и Клавдия имат два сина Луций Антоний и Юл Антоний и една дъщеря Юла Антония.

Юл Антоний служи през 13 пр.н.е. като претор и е приет в колега на авгурите. През 10 пр.н.е. става консул. През 7/6 пр.н.е. е проконсул на провинция Азия.

По това време той започва връзка с Юлия, която е в трети брак с Тиберий много нещастна. През 2 пр.н.е. Август разбира за аферата и праща дъщеря си заради изневяра в изгнание, а нейния любовник съди за предателство.