Юрий Кримов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Юрий Кримов
ПсевдонимЮрий Кримов
Роден19 януари 1908 г. (стар стил)
Починал20 септември 1941 г. (33 г.)
край Киев, СССР
Професияписател
Националност СССР
Активен период1938-1941
Жанрсъвременен роман
Направлениесоциалистически реализъм
Известни творбиТанкер „Дербент“
НаградиОрден Червено знаме на труда
Юрий Кримов в Общомедия

Юрий Соломонович Кримов (на руски: Крымов), с истинска фамилия (по майка) Беклемишев, е руски съветски романист в жанра съвременен социалистически роман. Загива като военен кореспондент.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Беклемишев е роден на 6 януари 1908 г. в Санкт Петербург, Руска империя, в семейството на литературните деятели издателя Соломон Копелман и писателката Вера Беклемишева. През 1930 г. завършва Физико-математическия факултет на Московския университет.

След дипломирането си работи на строителството на радиостанция и на нефтен танкер в Каспийско море, а от 1935 г. е на научна работа.

През 1938 г. е публикуван романът му „Танкер „Дербент“ под псевдонима Юрий Кримов. Главни герои са моряците и ръководството на танкера, които не са дисциплинирани и не изпълняват трудовите си норми. Под въздействието на комуниста механика Басов колективът се сплотява и постига успехи, а впоследствие и помага на своите конкуренти от социалистическото съревнование.

През 1940 г. по романа е заснет черно-бял игрален филм. По идеологически съображения, заради изобразяването на разпуснатостта на екипажа, филмът е пуснат на екран през юли 1941 г.

Писателят се записва като доброволец за фронта след нападението на Германия върху СССР на 22 юни 1941 г. Става военен кореспондент в 26-а армия на Югозападния фронт. Убит е край Киев при Битката за Киев на 20 септември 1941 г.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

  • Подвиг (публикуван 1961)
  • Танкер „Дербент“ (1938)
    Танкер „Дербент“, изд. „Средец“ (1945), прев. Георги Ковачев
    Танкер „Дербент“, изд.: Народна култура, София (1974), прев. Лилия Илиева
  • Инженер (1941)

Екранизации[редактиране | редактиране на кода]

  • 1941 Танкер „Дербент“

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Крымов, Юрий Соломонович“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​