Ягода

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Ягода.

Ягода
FraiseFruitPhoto.jpg
Плод на ягода
Класификация
царство: Plantae Растения
отдел: Magnoliophyta Покритосеменни
клас: Magnoliopsida Двусемеделни
разред: Rosales Розови
семейство: Rosaceae Розоцветни
род: Fragaria Ягода
Научно наименование
Уикивидове Fragaria
Linnaeus, 1753

Ягодата (Fragaria) е род растения от семейство Розоцветни (Rosaceae), както и плодът на тези растения, който е с високо съдържание на въглехидрати и витамин C. Съществуват няколко вида от род Ягода, като един от най-разпространените е горската ягода. Образува коренище с издънки. Листата са сложни тройни, с прилистници, събрани в основата на стъблото. Плодът е лъжлив. Плодниците са много.

В християнството ягодата е символ на праведността, плодът на доброто дело, плодовете на духа. Ягодата заедно с теменужки означава смиреността на истинската праведност.

Произход[редактиране | edit source]

Поради широкото разпространение на ягодата е трудно да се открие родината й. Според исторически записки, тя е попаднала в Европа през XVI век, когато френски офицер донесъл ягоди от Чили и ги подарил на френския крал.Обещал му, че те ще изпълнят разума му с веселие, душата с любов и ще освободят сърцето му от страданията, до които го довели държавните дела.

Древните римляни също познавали лечебните свойства на ягодите. Използвали ги при симптоми на меланхолия, срещу припадъци, висока температура, възпаления, отравяне на кръвта и камъни в бъбреците. Поради сърцевидната форма, плодът се приемал за символ на богинята на любовта – Венера. По-късно, през Средновековието, ягодата е смятана за символ на съвършенството. През този период, ягодата често е използвана като мотив за украса в катедралите, като майсторите зидари изобразявали образа й по каменните постаменти на капителите и олтарите.

Според историята, през XVIII век френският ботаник Франсоа Фрезиер кръстосва два сорта диви ягоди, като резултат се получава познатия ни вкусен, месест, сърцевиден плод – градинската ягода.Днес са известни над 600 сорта ягоди, различаващи се по вкус, големина, цвят и аромат.

Лечебни свойства[редактиране | edit source]

Намаляват нивото на лошия холестерол и триглицеридите

Според резултатите от изследване, публикувани в списание Journal of Nutritional Biochemistry, ягодите спомагат за понижаване на нивото на общия холестерол, на лошия холестерол и на триглицеридите. Изследването е проведено с доброволци, като в рамките на един месец, всеки ден изяждали по половин килограм ягоди. След края на изследването кръвните тестове били сравнени с първоначалните тестове. Оказало се, че нивата на общия хлестерол са се понижили с 8,78%, на лошия – с 13,72%, а на триглицеридите – с 20,8%.

Помагат при лечение на кожни болести

Списание Journal of Functional Foods публикува статия на японски учени, в която е доказано, че ягодите са полезни при лечение на кожни алергични реакции, имат противовъзпалителен, антиоксидантен и противораков ефект. Акира Ивамато от Университета Кюшю и неговите колеги провеждат експеримент с мишки, страдащи от болест, подобна на атопичния дерматит при хората. В продължение на 14 седмици инжектират гризачите с препарат, съдържащ 18 милиграма есенция от ягоди.

Симптомите започват да затихват през 10-тата седмица, а учените увеличават дозата на 32 мг до 14 седмица. В края на изследването симптомите при всички мишки са изчезнали. Екипът учени обясняват ефекта с наличието на пектин, който се съдържа в ягодовата есенция.Чрез него се подтиска производството на имуноглобин и се намалява хиперчувствителността на имунната система. Според изследването им, ягодите са основна съставка за създаване на противоалергични продукти.

Помагат при нарушаване на очното налягане

Недостигът на определени хранителни вещества и свободните радикали са сред основните причини на нарушените функции на очите – дегенерация на зрителните нерви, изсъхване на очите, макулна дегенерация и зрителни дефекти. С увеличаване на възрастта, очите стават лесно податливи на инфекции. В ягодите се съдържат антиоксиданти като флавоноиди, фенолни вещества и витамин С, които облекчават подобни състояния. Наличието на калий в ягодите спомага за правилно поддържане на очното налягане .

Забавят процеса на стареене и спомагат функционирането на мозъка

В ягодите е открито високо съдържание на полифеноли, които до голяма степен допринасят за нормалното функциониране на мозъка. Според редица изследвания, консумацията на ягоди спомага да се забавят дегенеративните процеси в мозъка и да се предотвратят когнитивните нарушения. Полифенолите притежават антиоксидантни свойства и противовъзпалителни ефекти, които спомагат забавянето на стареене на тъканите, включително и мозъчните. Проведени опити върху мишки показват, че ягодите спомагат за подобряването на паметта, поради наличие на огромно количество от флавоноида фисетин в състава им.

Понижават риска от сърдечни болести и инфаркт

Според изследване проведено от А.Касиди в Медицинския колеж в гр. Норуич, Великобритания, благодарение на флавоноидите, консумацията на ягоди понижава риска от инфаркт с 32% при жените на средна възраст. В ягодите се съдържа флавоноидът кверцетин, който е естествено противовъзпалително средство, намаляващо риска от атеросклероза. То предпазва от натрупване на лошия холестерол (LDL). Съдържанието на полифеноли понижава кръвното налягане, намалява риска от сърдечни болести и натрупаната плака по стените на артериите.

Други изследвания доказват, че хората включващи в менюто си ягоди, са по-малко застрашени от инфаркт, понеже чрез плода се понижава съдържанието на аминокиселина, която е свързана с нарушаването на стените на артериите и повишава риска от инфаркт.

Ягодите се препоръчват при бременност

Ягодите се препоръчват за консумация при бременни, но предварително трябва да се установи дали съществува риск от алергична реакция. Понеже съдържат високо количество фолиева киселина ( В9 ), те предпазват плода от заболявания , като Spina bifida – раздвоен гръбначен стълб.

При запек

Ягодите спомагат добрата перисталтика на червата, поради високото си съдържание на вода 91,5 % и фибри. Прочистват организма от токсини, а калиевите соли благоприятстват за отделянето на излишните течности. В китайската медицина са използвани различни рецепти с ягоди, като плодът е известен с охлаждащ, нетоксичен и сладко-кисел вкус.

Според китайците, свойствата им оказват благоприятно влияние върху белите дробове, понижават температурата, укрепват далака, използват се в рецепти за лечение на кашлица, лош апетит, нарушено храносмилане, за подсилване на кръвта и организма, ранички в устата и др.

Полезни са при висока температура, кашлица, за подсилване на кръвта

Въпреки полезните свойства, много хора проявяват алергична реакция към плода. Ягодите не се препоръчват и при страдащи от камъни в пикочните пътища или с патогенен студ в далака и стомаха, понеже имат охлаждащ ефект върху организма.

Източници[редактиране | edit source]


Десетте лечебни свойства на ягодите

Fragaria, From Wikipedia

Ягодите, на английски език University of Minnesota