Яковица

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Яковица
Общи данни
Население53 души[1] (15 март 2024 г.)
12 души/km²
Землище4,454 km²
Надм. височина492 m
Пощ. код6870
Тел. код03678
МПС кодК
ЕКАТТЕ87309
Администрация
ДържаваБългария
ОбластКърджали
Община
   кмет
Кирково
Шинаси Сюлейман
(ДПС; 2015)
Кметство
   кмет
Иван Кърбашев
Адрес кметство
с. Джерово

Яковица е село в Южна България. То се намира в община Кирково, област Кърджали.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Яковица се намира в Родопите. Селото има 3 махали: „Долна“ махала, „Средна“ махала и „Горна“ махала (Топчийска). Горната и Средната махали са разположени на било, Долната е разположена в долчинка.

История[редактиране | редактиране на кода]

Яковица е едно от старите села в района. Турското име на селото е Yptere.

В историческата книга на Борис Дерибеев „Ахрида – непозната земя“се споменава за Яковица. Хората тук казваха: ние сме били християни преди. Когато са дошли турците да налагат исляма, прабабите и прадядовците ни са го приели, без да се съпротивляват, защото са чули от съседните села как колели и бесили наред този, който откажел да приеме исляма. Те формално приемали всичко това, но вътрешно продължавали да си вярват в Християнската религия. Доказателство било, че много от жените, като плели елеци и жилетки от овча прежда, те вплитали и дървен кръст в тях. Като са им се раждали деца, им рисували кръст с нож по гърба. Така вярата им в Господа била запазена. Авторът споделя, че и днес в селото има възрастни хора, които могат да потвърдят това, но не искат да говорят.

През 1913 г. село Яковица е попадало в територията на Гюмюрджинска република.

Преди селото е имало кметство, читалище, училище до четвърто отделение и магазин и е било доста оживено. имало е млади хора и деца. Днес селото е с кметски наместник към кметство Джерово.