Як-100

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Як-100
Описание
Страна производител CCCP
Типлек свързочен хеликоптер
Първи полетюли 1949 г.
Тактико-технически данни
Екипаж2
Дължина13,91 m
Тегло (празен)1805 kg
Тегло (пълен)2180 kg
Двигател1x АИ-26ГРФЛ
Мощност1x 575 к.с. (423 kW)
Макс. скорост170 km/h
Далечина на полета без допълнителни резервоари325 km
Таван на полета5250 m
Диаметър на
нос. винт
14,5 m
Диаметър на
опаш. винт
2,6 m
Як-100 в Общомедия

Як-100 е лек хеликоптер за свръзка, създаден през 1948 г. от КБ „Яковлев“, Русия.

Як-100

История[редактиране | редактиране на кода]

През 1947 г. по поръчка на съветското ръководство конструкторското бюро на известния руски самолетен конструктор А. С. Яковлев разработва първия си двуместен хеликоптер Як-100. Първият си полет машината извършва през 1949 г. Изпитанията на хеликоптера завършват през 1950 г.

Въпреки добрите си полетни качества съветското ръководство отдава предпочитанията си на хеликоптера Ми-1 на ОКБ „Мил“. Поради тази причина Як-100 не влиза в серийно производство.

Хеликопетрът има голяма прилика с американския Сикорски Н-5.

Техническо описание[редактиране | редактиране на кода]

Хеликоптерът Як-100 е изпълнен по класическата едновинтова схема със заден рулеви винт.

Кабината на екипажа е разположена в предната част на фюзелажа. Седалките на екипажа са разположени по схемата „тъндем“. Зад кабината е разположена силовата установка и горивният резервоар.

Опашката е изпълнене по монококова схема и има овално сечение. Задната ѝ част е монтуирана под ъгъл спрямо тялото на опашката и в нея е монтиран опашният редуктор и рулевият винт.

Носещият винт е тривитлов с честота на въртене 232 об/мин. Витлата на носещия винт са дървени с фанерна обшивка. Закрепени са към носещия винт с помощта на проходни, вертикални и хоризонтални шарнири. На осите на вертикалните шарнири са монтирани демпфери.

Рулевият винт е тривитлов. Витлата са направени от дърво, като в основата си са усилени с дуралуминиеви крепители. Закрепени са към рулевия винт с помощта на хоризонтални шарнири.

Шасито е триопорно, неприбиращо се по време на полет, с управляващо предно колело. Основните стойки са с пирамидална конструкция, а носовата - самоориентираща се. И трите стойки са снбадени въздушно-маслени амортисьори.

Управлението е дубилрана и се осъществява с ръчка за коригиране цикличната стъпка на витлата на носещия винт, обединено управление на стъпката на витлата на носещия винт и дросела на двигателя (стъпка-газ) и ръчка за управление стъпката на витлата на рулевия винт.

Силовата установка се състои от 9-цилиндров бутален двигател АИ-26ГРФЛ с мощност 575 к.с. Двигателят е звездообразен, едноредов, с въздушно охлаждане и е монтиран хоризонтално. Специално е преработен за работа на хеликоптер, като добавена комбинирана муфа за работа на празен ход.

Предаването на двигателното движение се осъществява от трансмисия, състояща се от двигателен редуктор, ъглова предавка, вертикален вал, главен редуктор, опашен вал и опашен редуктор. Трансмисията осигурява следните предавателни числа: от двигателя към носещия винт – 0.113, от двигателя до рулевия винт – 0.69.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]