Янкиев лопен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Янкиев лопен
Червена книга на България
CR
Критично застрашен[1]
Класификация
царство:Растения (Plantae)
отдел:Васкуларни растения (Tracheophyta)
(без ранг):Покритосеменни (Angiospermae)
(без ранг):Еудикоти (eudicots)
(без ранг):Астериди (asterids)
разред:Устноцветни (Lamiales)
семейство:Живеничеви (Scrophulariaceae)
род:Лопен (Verbascum)
вид:Янкиев лопен (V. jankaeanum)
Научно наименование
Янкиев лопен в Общомедия
[ редактиране ]

Янкиев лопен (Verbascum jankaeanum) е ендемичен за България вид лопен, разпространен в района на Рила и части от Западните Родопи. В Червената книга на България растението е вписано като Критично застрашен вид.

Разпространение и местообитания[редактиране | редактиране на кода]

Видът е разпространен в няколко находища в Рила – местностите около Рилски манастир[2], Друшлявишки гребен, Сухото езеро, както и в Западните Родопи – местност Пашино бърдо, община Ракитово. Достига надморска височина до около 1800 m.

Описание на вида[редактиране | редактиране на кода]

Янкиевият лопен е двугодишно тревисто растение с високо стъбло достигащо до 150 cm, в горната си част е метлицовидно разклонено. Приосновните листа са яйцевидни или копиевидни, с дълги дръжки, първоначално напластеновлакнести, а по-късно оголяващи. Цветовете в групи по 4 – 7 върху клонките на съцветието. Чашката и венчетата да петделни, златистожълто, с диаметър до 2,5 cm диаметър. Плодът овалноцилиндрична кутийка. Цъфти от юли до август и зависи от надморската височина[3], а плодовете узряват през август до октомври. Размножава се със семена.

Опасности за вида[редактиране | редактиране на кода]

Опасност за разпространението на янкиевия лопен е ограниченото разпространение, специфичната екология и биология, унищожаването и замърсяването на местообитанията в резултат на развитието на туризма и на инфраструктурата в района на находищата му.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]