10 неща, които мразя у теб

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
10 неща, които мразя у теб
10 Things I Hate About You
Режисьор Гил Юнгер
Продукция Андрю Лазар
Сценарий Кирстен Смит
В ролите Джулия Стайлс
Хийт Леджър
Джоузеф Гордън-Левит
Андрю Кийгън
Музика Ричард Гибс
Разпространител Touchstone Pictures
Премиера 31 март 1999 (САЩ)
Времетраене 97 минути
Страна САЩ
Език английски
Бюджет 16 000 000
Външни препратки
Страница в IMDb

10 неща, които мразя у теб (на английски: 10 Things I Hate About You) е американска романтична комедия от 1999 г. с участието на Джулия Стайлс, Хийт Леджър, Джоузеф Гордън-Левит, Андрю Кийгън, Дейвид Крумхолц и Лариса Олейник. Филмът е режисиран от Гил Юнгер и представлява „Укротяването на опърничавата“, пренесен в съвременната американска гимназия. Това се счита за филма, който лансира кариерата на Хийт Леджър. В него той е само на 20 години.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Действието e съсредоточено върху новия ученик Камерън Джеймс (Джоузеф Гордън-Левит). Камерън се влюбва в Бианка Стратфорд, симпатично момиче от 10-ти клас (Лариса Олейник), но е информиран от новия си приятел Майкъл Екман (Дейвид Крумхолц), че на Бианка не ̀и е разрешено да излиза навън с приятели, докато по-голямата ̀и сестра, Кат, (Джулия Стайлс) не си намери приятел и не започне да излиза на срещи. Камерън и Майкъл измислят план — да намерят гадже на Кат. В него включват още едно момче, което също харесва Бианка, Джоуи (Андрю Кийгън), който да плати на някой ученик (за предпочитане с лоша репутация, защото самата Кат има лоша репутация и никой не иска да излезе с нея) да я ухажва.

Патрик Верона (Хийт Леджър) изглежда перфектен за целта, неговата репутация е опетнена и почти всички се страхуват от него. Кат е мъжкарана, на която никой не може да се опълчи. Но освен особнячка, тя е и много умна и хитра. След сключването на сделката, Патрик упорито я ухажва, тя обаче дълго устоява на неговите предложения. Накрая се съгласява да отиде с него на събиране след като го вижда на концерт на любимия си състав. Така Бианка също може да отиде. На събирамето Камерън разбира, че Бианка всъщност е искала Джоуи през цялото време, докато Кат се напива и се оставя на грижите на Патрик, който много внимателно се грижи за нея. Бианка прекарва известно време с Джоуи и разбира, че той всъщност е повърхностен и самовлюбен и разбира, че единствената му цел е да спи с нея. Камерън я закарва в къщи и разкрива чувствата си към нея. Тя го целува и слиза от колата, оставяйки го щастлив и объркан. Патрик занася Кат в колата си, докато тя е още пияна. Тя иска да го целуне, но той се дръпва, при което тя се вбесява.

Патрик осъзнава, че се е влюбил в Кат и се опитва да си я върне. Джоуи му плаща $300 за да заведе Кат на абитуриенстския бал. В началото Патрик не е съгласен да вземе парите, но после ги приема. Кат отказва да отиде на бала, мислейки че Патрик има скрит мотив, но накрая се съгласява. В разговор между двете сестри Кат разкрива на Бианка, че след като майка им ги е напуснала, тя е спала с Джоуи в момент на мъка и че сега се опитва да предпази по-малката си сестра, която е на път да направи същата грешка. Кат и Патрик отиват на бала, а Бианка отива с Камерън.

На бала Джоуи намира Патрик и му извиква ядосано, че той е спазил своята част от сделката и му е платил да е с Кат, а сега Бианка е с Камерън. Кат чува това и без да изслуша обяснението на Патрик, си тръгва. Джоуи удря Камерън, но след това Бианка му разбива носа пред целия випуск. Джоуи е разглезен и се притеснява само да не си счупи носа, защото е модел и на следващия ден снима реклами. Въпреки това Бианка го удря 3 пъти - веднъж за това, че е ударил Камерън, веднъж заради сестра си и веднъж за това че е бил неискрен с нея. На следващия ден, Кат чете домашното си по английски пред целия клас, което е интерпретация на 141-я сонет на Уилям Шекспир. Тя се разплаква, докато го чете, защото в него описва своите чувства към Патрик. Той разбира че чувствата им са взаимни и за да ѝ се извини за недоразумението, ѝ купува китарата, която тя от много време иска да има с парите, които Джоуи му плаща, за да я изведе.

Актьори[редактиране | редактиране на кода]

Музика към филма[редактиране | редактиране на кода]

 1. Letters to Cleo — „I Want You to Want Me“
 2. Semisonic- „FNT“
 3. Sister Hazel — „Your Winter“
 4. Jessica Riddle — „Even Angels Fall“
 5. Save Ferris — „I Know“
 6. Leroy (musician)|Leroy — „New World“
 7. Ta-Gana — „Saturday Night (Bay City Rollers song)|Saturday Night“
 8. Joan Armatrading- „The Weakness in Me“
 9. George Clinton (funk musician)|George Clinton — „Atomic Dog“
 10. Brick (band)|Brick — „Dazz“
 11. The Cardigans — „War“
 12. Madness (band)|Madness — „Wings of a Dove“
 13. Letters to Cleo — „Cruel to Be Kind“
 14. Richard Gibbs — „One More Time“
 15. Joan Jett — „Bad Reputation“

Друга музика[редактиране | редактиране на кода]

 • Air — „Sexy Boy“
 • Spiderbait — „Calypso“
 • Barenaked Ladies — „One Week“

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за