1976 Голяма награда на Бразилия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
 Гран При на Бразилия
Карта на пистата
Хосе Карлос Паче
Дължина писта7.960 km
Обиколки40
Състезание318,400 km
Дата25 януари 1976
ВремеСлънчево
Победител
Пилот
– време
Ники Лауда
1:45:16.78
Полпозишън
Пилот
– време
Джеймс Хънт
2:32.50
Най-бърза обиколка
Пилот
– време
Жан-Пиер Жарие
2:35.07 (31)

1976 Голяма награда на Бразилия е 4-то за Голямата награда на Бразилия и първи кръг от сезон 1976 във Формула 1, провежда се на 25 януари 1976 година на пистата Интерлагос в Сао Пауло, Бразилия.

Репортаж[редактиране | редактиране на кода]

Сезонът започна с неподходящ старт, след като Автомобилната федерация на Аржентина отнеми състезанието предназначено за 11 януари заради политически спорове. Сериозни въпросителни се появиха относно и състезанието в Бразилия, но организаторите решиха този проблем като платиха товарната такса, най-вече поради факта, че с Емерсон Фитипалди състезавайки се за отбора на своя брат, ще продадат достатъчно билети за уикенда.

Ферари започват защитата на двете си титли с 312T за действащия шампион Ники Лауда и Клей Регацони, решавайки да играят на сигурно и да изчакат завършването на новия 312T2. Тирел също решиха да не прибързат с новия болид, въпреки дългите тренировки с новия P34. Вместо това отбора е с 007 болиди за Джоди Шектър и Патрик Депайе. Лотус обаче се появиха с новия 77, като Рони Петерсон и Марио Андрети (който не повикан от Колин Чапман да вземе вакантното място, след като Парнели решиха да пропуснат пътуването до Сао Пауло). Брабам също дебютираха с нов болид, появявайки се с два нови BT45 с двигатели Алфа Ромео за Карлос Паче и Карлос Ройтеман.

Марч също пуснаха в употреба новия 761, като три екземпляра са за Виторио Брамбила, Ханс-Йоахим Щук и Лела Ломбарди. Макларън са все още с надеждния M23 за новия водач Джеймс Хънт и Йохен Мас. БРМ очакваха да продължат с Боб Еванс, така както е миналия сезон, но семейство Стенли вместо това наеха Иън Ашли. Шадоу продължават с DN5, предназначени за Том Прайс и Жан-Пиер Жарие, докато Пенске участват с Джон Уотсън, зад волана на новия болид PC3. Отборът на Уилямс претърпя огромни промени, най-вече с участието на Валтер Волф и тима закупиха шасито на Хескет 308C, преименувайки го на Уилямс FW05 за Джаки Икс, докато Ренцо Дзордзи подписа с тима за южно-американските кръгове, участвайки с миналогодишния Уилямс. Лижие JS5 също се появи в колоната, като зад волана на болида с голямата въздушна кутия кара Жак-Анри Лафит. За домашното Гран При, Фитипалди Аутомотив направи най-голямото усилие, като Емерсон Фитипалди прави първото си участие с новия отбор зад волана на конструирания от Ришар Дивилиа болид FD04, докато Инго Хофман е зад волана на миналогодишния FD03. Междувременно Инсайн, Съртис и Хескет решиха да останат в Англия, докато все още работят по болидите си.

Квалификация[редактиране | редактиране на кода]

Всички 22-ма участника са записани за уикенда, което означава че нито един няма остане зрител за състезанието в неделя. Още повече дойде и промяна във формата, като от Гудиър поискаха от събота сутринта да се използва за състезателни стратегии, за да може да намали случаите с отпадания, поради механически проблеми причинени в някои от кръговете за сезон 1975. Това е одобрено от всички отбори, но не и за квалификацията като вместо това времената от тях няма да бъдат зачитани за решетката. Жарие е най-бърз по време на тренировките, но накрая остана на трета позиция. Вместо това Хънт успя да замлъкне критиците си, като постигна пол-позиция с две десети по-добро от времето на Лауда. След Жан-Пиер на втора редица се нареди Регацони, докато Фитипалди зарадва местните фенове с брилянтна пета позиция на стартовата решетка, пред Мас, Брамбила, Уотсън, Депайе и Паче, който страдаше от проблеми по новия си болид. Не само Брабам имаха проблеми в тренировките. Пилотите на Лотус също останаха назад в колоната въпреки липса на механически проблеми по новия Лотус 77, докато Икс също остана видимо недоволен от новия Уилямс, като дори е смутен от по-младия си съотборник.

Състезание[редактиране | редактиране на кода]

Цялото трасе се разгорещи в неделя, но това не спря екзотичните фенове да посетят пистата и то с огромни количества, за да видят любимците си в това число и Хофман. Регацони прави добър старт, изпреварвайки Лауда и Хънт за първата позиция. Ники моментално обаче контра-атакува, следван отблизо от Хънт. Зад тях Брамбила задържаше Жарие, следван от Мас, Уотсън, Фитипалди, Прайс, Депайе, Шектър, Паче, Лафит, Щук, Андрети, Петерсон, Ройтеман, Дзордзи, Хофман, Икс и Ашли. Ломбарди се добра с ниска скорост в боксовете, за да бъдат очистени дроселовите клапани.

Регацони е длъжен да задържи Лауда зад себе си, което принуди Хънт да се доближи до Ферари-тата, след което Жарие също ги застигна, след като в шестата обиколка Шадоу-а се справи с Марч-а. Преди това Мас се опита да изпревари французина, но си повреди предния нос и трябваше да спре за смяна на нов, докато Прайс се откъсна от основната група, след което изпревари и Брамбила, който имаше затруднения с контролирането на своя болид. Уотсън стана първия отпаднал в състезанието, след като спря във втората обиколка с проблеми в горивната система, скоро следван от Ашли след като счупи горивната помпа на своя БРМ. Лошият уикенд на Лотус продължи, след като Петерсон и Андрети се удариха от което американеца трябваше да преустанови участието си със счупено предно окачване, докато Рони продължи още няколко обиколки преди и той да напусне с проблеми в горивното налягане.

Лауда реши да не чака повече и изпревари Регацони в началото на деветата обиколка, скоро следван от Хънт. Жарие също се опита да изпревари Регацони, но швейцареца успя да се защити от атаката. Французинът трябваше да спре в бокса с повредена джанта от контакта си с Ферари-то. Лауда се откъсна напред без присъствието на съотборника си, докато Хънт и Жарие имаха трудности да се задържат с австриеца. Зад Прайс, една от откачените болтове принуди Брамбила да спре в бокса, преди да отпадне после с теч в горивото. Това остави Депайе на пета позиция, докато Лафит направи добър прогрес, за да се добере до шестата позиция, преди да отпадне с повреда в трансмисията.

След преполовяване на половината дистанция, Лауда все още има комфортна преднина пред Хънт, който вече е притискан от Жарие. Макларънът успява да се задържи, преди двигателя да остане на седем цилиндъра и дросела да му създаде проблеми, което дава шанс на Шадоуа да го изпревари. Видимо в повторение на състезанието от предната година, Жарие започва да преследва Лауда като намалява преднината на австриеца с по секунда на обиколка. Хънт продължава да изостава, докато Прайс все още води пред Депайе и Щук, докато Емерсон влиза в бокса след като двигателя му засича през цялото състезание.

В 34-та обиколка преднината на Лауда е сведена то три-две секунди, но пред тях дросела на Хънт му отказа окончателно и загуби контрола върху машината, след което се удари в огражденията. Горивните охладители на неговия болид се разкъсаха от удара, оставайки по пистата масло. Лауда успя да избегне препятствието, но Жарие не се справи и той също отпадна, след като се вряза в мантинелите. Прайс също е хванат от разлятото масло, но успя да се задържи на трасето с цената на прекалено износване на гумите, от което Депайе се възползва и успя да изпревари уелсеца в последните обиколки.

Лауда отвори сезона със стил, постигайки убедителна победа на повече от 21 секунди от Депайе. Третото място на Прайс също е добър резултат, докато умереното представяне на Щук му награди с четвърто място. Проблемите на главните пилоти помогнаха на Шектър да се изкачи на пета позиция, с Мас вземайки последната точка от Регацони. Икс успя да си спаси уикенда с осма позиция пред Дзордзи, докато Паче остана на 10-о място с обиколка изоставане. Хофман финишира 11-и пред Фитипалди, който се върна на трасето без да му бъде оправян двигателя, но все пак запазвайки радостта на феновете си, докато Ломбарди остана на четири обиколки изоставане, след проблеми с дросела още в началото на надпреварата.

Класиране[редактиране | редактиране на кода]

Поз No Пилот Конструктор Обиколки Време/Отпадане Място Точки
1 1 Ники Лауда Ферари 40 1:45:16.78 2 9
2 4 Патрик Депайе Тирел-Форд 40 + 21.47 9 6
3 16 Том Прайс Шадоу-Форд 40 + 23.84 12 4
4 34 Ханс-Йоахим Щук Марч-Форд 40 + 1:28.17 14 3
5 3 Република Южна Африка Джоди Шектър Тирел-Форд 40 + 1:56.46 13 2
6 12 Йохен Мас Макларън-Форд 40 + 1:58.27 6 1
7 2 Клей Регацони Ферари 40 + 2:15.24 4
8 20 Джеки Икс Волф-Уилямс-Форд 39 + 1 Об. 19
9 21 Ренцо Дзордзи Уилямс-Форд 39 + 1 Об. 17
10 8 Карлос Паче Брабам-Алфа Ромео 39 + 1 Об. 10
11 31 Инго Хофман Фитипалди-Форд 39 + 1 Об. 20
12 7 Карлос Ройтеман Брабам-Алфа Ромео 37 Без гориво 15
13 30 Емерсон Фитипалди Фитипалди-Форд 37 + 3 Об. 5
14 10 Лела Ломбарди Марч-Форд 36 + 4 Об. 22
Отп 17 Жан-Пиер Жарие Шадоу-Форд 33 Катастрофа 3
Отп 11 Джеймс Хънт Макларън-Форд 32 Катастрофа 1
Отп 9 Виторио Брамбила Марч-Форд 15 Теч-масло 7
Отп 26 Жак-Анри Лафит Лижие-Матра 14 Трансмисия 11
Отп 5 Рони Петерсон Лотус-Форд 10 Катастрофа 18
Отп 6 Марио Андрети Лотус-Форд 6 Катастрофа 16
Отп 28 Джон Уотсън Пенске-Форд 2 Горивна система 8
Отп 14 Иън Ашли БРМ 2 Горивна помпа 21

Класиране след състезанието[редактиране | редактиране на кода]

Генерално класиране при пилотите
Поз Пилот Точки
1 Ники Лауда 9
2 Патрик Депайе 6
3 Том Прайс 4
4 Ханс-Йоахим Щук 3
5 Република Южна Африка Джоди Шектър 2
6 Йохен Мас 1
Генерално класиране при отборите
Поз Конструктор Точки
1 Ферари 9
2 Тирел-Форд 6
3 Шадоу-Форд 4
4 Марч-Форд 3
5 Макларън-Форд 1

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Предходно състезание:
1975 САЩ
ФИА Формула 1 Световен
Шампионат, Сезон 1976
Следващо състезание:
1976 ЮАР

Предходна година:
1975
Голяма награда на Бразилия Следваща година:
1977