400-те удара

от Уикипедия, свободната енциклопедия
400-те удара
Les Quatre Cents Coups
РежисьориФрансоа Трюфо
СценаристиФрансоа Трюфо
Марсел Моаси
В ролитеЖан-Пиер Лео
Албер Реми
Клер Морие
МузикаЖан Константин
ОператорАнри Декае
МонтажМари-Жозеф Йойот
РазпространителФилм дю карос
СЕДИФ Продюксион
Жанркриминален
драма
Премиера4 май 1959
(Кан)
Времетраене99 минути
Страна Франция
Езикфренски
Цветностчерно-бял
Външни препратки
IMDb Allmovie
400-те удара в Общомедия

„400-те удара“ (на френски: Les Quatre Cents Coups) е френска драма от 1959 година на режисьора Франсоа Трюфо с участието на Жан-Пиер Лео. Филмът е една от първите и ключови продукции от френската Нова вълна в киното.

Наименование[редактиране | редактиране на кода]

Френският израз „faire les 400 coups“ означава „да се държиш на границата на благоприличието, да нарушаваш моралните норми“. В частност се прилага към детски безобразия, хулиганство. Изразът произлиза от времето на обсадата на град Монтобан (фр. Montauban) от Луи XIII през 1621 година, когато френският крал заповядва по града да бъдат изстреляни 400 снаряда, надявайки се по този начин да всее ужас сред защитаващите го протестанти.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Антоан Доанел (Жан-Пиер Лео) е младо момче, растящо в Париж в началото на 50-те години на 20 век. Неразбиран у дома от родителите си и измъчван в училище от безчувствения си учител Сурпюс (Ги Декомбъл), Антоан често бяга и от двете места. След като е обвинен в плагиатство от Сурпюс, Антоан окончателно напуска училище. За да финансира плановете си да се махне и от дома си, той краде пишеща машина от офиса на втория си баща Жулиен Доанел (Албер Реми), но при опита си да я върне е арестуван.

Разгневеният Жулиен оставя Антоан да прекара нощта в полицията, където момчето дели една килия с крадци и проститутки. По време на разпита майката на Антоан, Жилбер Доанел (Клер Морие), признава пред съдията, че съпругът ѝ не е биологичният баща на сина ѝ. Антоан е изпратен в център за проблемни младежи в близост до крайбрежието. Там местният психиатър провежда сеанси с момчето в опита си да установи на какво се дължат причините за неговото недоволство.

Един ден, докато играе футбол с останалите момчета, Антоан прескача оградата на центъра и се насочва към брега на океана, търсейки мястото, което е искал да посети през целия си живот. Достигайки брега, той влиза във водата и изчезва в нея.

В ролите[редактиране | редактиране на кода]

Изпълнител Роля
Жан-Пиер Лео Антоан Доанел
Албер Реми Жулиен Доанел, пастрокът на Антоан
Клер Морие Жилбер Доанел, майката на Антоан
Ги Декомбъл Сурпюс, учителят на Антоан
Патрик Офей Рене Биже, най-добрият приятел на Антоан
Жорж Фламан мосю Биже, бащата на Рене
Даниел Котурие Бертран Морисе[1]

Награди и номинации[редактиране | редактиране на кода]

Награди[редактиране | редактиране на кода]

Номинации[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Пълен списък на актьори и роли – „400-те удара“ // Internet Movie Database. Посетен на 7 февръари 2018.
  2. Awards for The 400 Blows // IMDb. Посетен на 2015-2-14. (на английски)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата The 400 Blows в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​