451 градуса по Фаренхайт (филм)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
451 градуса по Фаренхайт (филм)
Режисьор Франсоа Трюфо
Сценарий Франсоа Трюфо
В ролите Джули Кристи и Джон Рей
Оператор Николас Роуг
Премиера
Език Английски език
Външни препратки
IMDb

451 градуса по Фаренхайт (на английски: Fahrenheit 451) е британски научно-фантастичен филм от 1966 година на режисьора Франсоа Трюфо, базиран на антиутопичния едноименен роман на Рей Бредбъри. В главните роли във филма участват Джули Кристи и Оскар Вернер.

Филмът описва тоталитарно общество, което насърчава масовата култура и потребителското мислене, а книгите са забранени и подлежат на изгаряне. Малката опозиционна група на хората-книги се е заела да спаси духовното богатство, като всеки член научава наизуст някоя книга, за да я направи достъпна за следващите поколения. По времето на написване на книгата в САЩ са в разгара си шпиономанията и ловът на вещици, свързани с маккартизма.

Отзиви в пресата[редактиране | редактиране на кода]

В света на киното, т.3. издание „Народна култура“. София, 1982

Гай Монтаг, американски пожарникар от XXI век, трябва не да гаси, а да разпалва пожари. Законът забранява не само четенето на книги, но и притежаването им, защото те учат човека да мисли. Гай е изгорил стотици книги, но в душата му расте семето на съмнението…“

„451 градуса по Фаренхайт“ е фантастичен филм. Целта на Трюфо е да покаже какво може да се случи, ако бъде унищожена духовната същност на човека. Засягат се моралните проблеми на информационното общество, заплашващо да унищожи човешкото у хората. Трюфо показва скрити социални болести и изтъква опасността от тяхното развитие. Той казва: „плочи, магнетофонни ленти, телевизия, транзистори, радио — ние ги гледаме и слушаме, а те ни отчуждават, извеждат ни извън самите нас, отнасят ни към външното, отвличат ни от разсъждението, което се съдържа в интелектуално действие като четенето“.

И все пак създателите на филма вярват, че човешкият разум ще надделее...

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]