Апъл (компания)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Apple Inc)
Направо към: навигация, търсене
Apple Inc.
Лого на Apple Inc.
Тип на
компанията
Публична компания
Търгувана като NASDAQ: AAPL
Индустрия Компютърен хардуер
Компютърен софтуер
Основана 1 април 1976 (като Apple Computer, Inc.)
Основател Стив Джобс
Стийв Возняк
Роналд Уейн
Седалище Купертино, Калифорния, САЩ
Брой местоположения 406 магазина (към май 2013)
Ключови личности Тим Кук
Стив Джобс
Служители 80 000 (2013)
Продукти Mac, iPod, iPhone, iPad, Apple TV, Mac OS X, iLife, iWork, iOS
Услуги Apple Store, Apple Store online, App Store, iTunes Store, iCloud
Годишен оборот Повишение$108 млрд. (2011)[1]
Годишна печалба Повишение$150 млрд. (2012)[1]
Девиз Think different.
(Мисли различно.)
Уебсайт Apple.com
Apple Inc. в Общомедия

Apple Inc. (на английски: Apple inc., наричана по-рано Apple Computer inc.; [æp(ə)lˌɪŋk], транскрипция: Епъл или Апъл; NASDAQ: AAPL) е американска мултинационална корпорация за производство и продажба на потребителска електроника, компютърен софтуер и персонални компютри. Най-известните продукти на компанията са персоналните компютри Macintosh, операционната система Mac OS X, портативните мултимедийни плеъри iPod, мултимедийния браузър iTunes, уеббраузъра Safari и мобилната операционна система iOS. Към 24 септември 2011 г. компанията управлява 357 магазина за продажба на дребно в 11 страни и он-лайн магазин, където се продават софтуерни и хардуерни продукти. Към септември 2011 г.[1] Apple е компанията с най-голяма пазарна капитализация в света и най-голямата технологична компания по приход и печалба в света.[2]

Компанията е основана на 1 април 1976 г. в Купертино, Калифорния, в Силициевата долина. В продължение на 30 години компанията носи името Apple Computer, Inc., докато на 9 януари 2007 премахва "Computer" от името си, за да подчертае своето разширение към пазара за потребителска електроника, в допълнение на пазара за персонални компютри. Към края на финансовата 2011 година, на 24 септември 2011 г. в целия свят за Apple работят 60 400 служители на пълен работен ден и 2900 временно заети, които реализират годишни продажби за 108,3 млрд. долара.[1]

Apple притежава необичайна репутация в света на потребителската електроника, дължаща се на нейната задълбочена философия за продуктовия дизайн и на нейните отличителни рекламни кампании. В това се включва и клиентска база, която е вярна на компанията и марката, особено в Съединените щати.

През август 2012 г. компанията става най-скъпата компания в света с пазарна капитализация от 623 млрд. щатски долара, задминавайки стойността на Майкрософт от 1999 г. (620,58 млрд. щатски долара). [3]

История на компанията[редактиране | edit source]

Магазин на Apple на Пето авеню в Ню Йорк

Apple играят революционна роля в създаването на персонални компютри още от 1976 г. Микрокомпютърът Apple II създаден през 1977 г. е бил голям хит при домашните потребители. През 1983 г. Apple пускат Lisa - първия персонален компютър с търговска насоченост и графичен потребителски интерфейс (GUI), който от части е дело на Xerox Palo Alto. Lisa също така е и първият компютър притежаващ хардуерна мишка. През 1984 г. компютрите Macintosh излизат с по-нова версия на удобния за ползване GUI. Успехът на Macintosh прави тези компютри сериозен фактор при разработката на графичен интерфейс с главна компютърна операционна система като Commodore, Amiga и Atari ST, появили се две години по-късно.

1991 г.[редактиране | edit source]

През 1991 г. Apple разработват мобилния компютър PowerBook. През 90-те години Apple си разделя пазара с конкурентните и доминиращи Microsoft Windows и сравнително евтините IBM PC. През 2000 г. Apple разширяват обсега на софтуер включвайки професионални приложения за видео, музика и фото, като по този начин те превръщат своите компютри в дигитален център (digital hub). По същото време пускат на пазара най-известния музикален плеър в света - iPod.

1977 г.[редактиране | edit source]

През 1977 Apple създава първите персонални компютри в света — Apple II, познати в България като Правец 82 и автора използва графичния интерфейс в операционните системи. Първата графична среда е дело на фирмата Xerox.

1982 г.[редактиране | edit source]

През 1982 г. компанията въвежда мишката като стандартно периферно устройство, IEEE 1394 - порта познат като FireWire, както и цялостната концепция за графичен интерфейс, използвана от съвременните операционни системи. Характерно за компютрите на Apple Macintosh е, че компютър и монитор се помещават в едно тяло.

Други по-важни дати[редактиране | edit source]

След 1993 г. Apple е изместена от първото място на пазара на високите технологии от Microsoft, като основен пазарен недостатък се оказва това, че в компютрите на Apple софтуер и хардуер са неразривно свързани[4].

На 6 юни 2005 г. Apple обявява, че ще започне да използва процесори на Intel от началото на 2006 г., като преходният период ще продължи до края на 2007 г.

Продукти[редактиране | edit source]

Източници[редактиране | edit source]

  1. а б в г Form 10-K Annual Report. // Apple. Посетен на 2012-03-31.
  2. Miguel Helft и др. Apple Passes Microsoft as No. 1 in Tech. // The New York Times. May 26, 2010.
  3. Apple becomes the most valuable company of all time, „Би Би Си“, 20 август 2012 г.
  4. Microsoft history at the History of Computing Project - Part 2

Външни препратки[редактиране | edit source]