ArenaBG.com

от Уикипедия, свободната енциклопедия
АренаБГ
Уеб адресarenabg.com
Тип на сайтаонлайн ресурс
торент индекс
торент тракер
Регистрациязадължителна
Езикбългарски
ПритежателЕлиан Гешев
Създаване2008 г.
Alexa ранг5101[1]
Рекламида
Настоящ статусактивен

АренаБГ е частен торент тракер.

От края на 2007 АренаБГ започна кампания по изтриване (банване) на торенти, въз основа на оплаквания за нарушение на легални или интелектуални права. Торент тракерите се считат за свободни за използване или със стриктни правила и тъй като АренаБГ прилага частични правила и премахва множество торенти, те започнаха да придобиват лоша репутация и всъщност предлагат остаряло съдържание (1960 – 1990).

Категории[редактиране | редактиране на кода]

Тракерът не е ограничен до определена форма на качване.

  • Филми: XviD, DVD-R, HDTV, x264, TV-episodes, TV-Boxset, Anime&Manga, Documentaries, Blu-ray

- Под категория: Weekend Cinema

  • Игри: PC ISO, PC RIP, PS2, PS3, PSP, XBOX, XBOX-360
  • Музика: MP3, FLAC, APE, DTS, WavPack, Video, DVD, OST
  • Софтуер: PC ISO, PDA/Smartphone, Tutorial
  • Други: XXX (18+), ArenaBG.tv, Sports, e-Books, Other, 0-Day

Цензура[редактиране | редактиране на кода]

На 16 март 2007 г. Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП), по искане на Столична следствена служба, издава нареждане до по-големите български интернет доставчици да ограничат достъпа на потребителите си до сайта arenabg.com.[2] Според доц. Нели Огнянова, експерт по медийно право, законосъобразността на издадената заповед е спорна, като е възможно въвежданата от нея практика да противоречи на Конституцията на Република България.[3]

На 17 март Явор Колев, главен инспектор от ГДБОП, подписал спорната заповед, обявява, че тя е отменена. Според него мярката е въведена, за да бъдат защитени потребителите, макар че той не уточнява по какъв начин и от какво.[4] На 22 март заместник-директорът на Столична следствена служба Светослав Василев заявява, че ограничението е въведено, за да се попречи на евентуална промяна на необходими на следствието данни, намиращи се на сървъра. В същото интервю той признава, че такава мярка „почти нищо не спира“.[5]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.alexa.com[неработеща препратка]
  2. [1][2] – копия от заповедта.
  3. Огнянова, Нели. Отговорността на доставчиците на интернет достъп // [Медийно право] [Нели Огнянова]. 2007. Посетен на 20 март 2007.
  4. Стефанова, Даниела. Антимафиоти срещу торенти – войната продължава // Дневник, 2007. Архивиран от оригинала на 2007-03-28. Посетен на 20 март 2007.
  5. Цонев first = Денислав. Законът преследва онези, които са изтеглили над 400 DVD с филми // Сега, 2007. Посетен на 25 март 2007.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]