Сиднийски фуниеобразен паяк

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Atrax robustus)
Сиднийски фуниеобразен паяк
♀ Сиднийски фуниеобразен паяк
Сиднийски фуниеобразен паяк
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
тип:Членестоноги (Arthropoda)
клас:Паякообразни (Arachnida)
разред:Паяци (Araneae)
семейство:Atracidae
род:Атракс (Atrax)
вид:Сиднийски фуниеобразен паяк (A. robustus)
Научно наименование
O. P.-Cambridge, 1877
Разпространение
Сиднийски фуниеобразен паяк в Общомедия
[ редактиране ]

Atrax robustus е вид силноотровен паяк от семейство Hexathelidae, обитаващ ограничен район в Австралия, измежду 3-те представителя на род Atrax (наред с Atrax sutherlandi и Atrax yorkmainorum). Наричан е също Сиднийски фуниеобразен паяк, защото плете мрежите си във формата на фуния.

Отровата (атраксотоксин) на този паяк може да причини много сериозни вреди на човешкото здраве, като ухапванията му могат да доведат и до летален изход. Тя е особено опасна за приматите. Мъжките са 5 пъти по отровни от женските паяци.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Дължината варира между 1 и 5 cm. Окраската е от синьо-черна до черна или кафява. Мъжкият, който има по-кратък живот от женската, е по-малък на размер, но е с по-дълги крайници. Средната дължина на крайниците е от 6 до 7 cm.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Обитава единствено територии в щата Нов Южен Уелс. Среща се южно от р. Хънтър, източно от Блу Маунтийнс и в околностите на Сидни.

Отрова[редактиране | редактиране на кода]

При определени обстоятелства, но не винаги, ухапването на Atrax robustus е смъртоносно за човек. Противоотрова е открита в началото на 1980-те години и се използва от 1981 г., като оттогава няма съобщения за смъртни случаи. От 1927 до 1981 г. от ухапванията на този вид паяк са умрели 13 души.

Литература[редактиране | редактиране на кода]