Домът на Фостър за въображаеми приятели

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Big Fat Awesome House Party)
Домът на Фостър за въображаеми приятели
Foster's Home for Imaginary Friends
Жанранимация
ситком
фентъзи
комедия
приключенски
Създател(и)Крейг Маккракън
РежисураКрейг Маккракън
Роб Рензети („Дестинация: Въображение“)
АктьориКийт Фъргюсън
Шон Маркет
Кенди Майло
Том Кени
Фил Ламар
Грей ДеЛайл
Том Кейн
Тара Стронг
Страна САЩ
Езиканглийски
Сезони6
Епизоди79 (82 сегмента + 18 късометражни) (списък с епизоди)
Продукция
Изпълнителен продуцентКрейг Маккракън
Продуцент(и)Винсънт Анисето (сезони 3-5)
Райън Слейтър (сезони 5-6)
Майк Мун (ко-продуцент, сезони 1-3)
Лорън Фост (ръководещ продуцент, сезони 3-4)
Времетраене20-23 минути
65 минути (специални епизода)
ДистрибуцияКартун Нетуърк Студиос
Разпространение
ТВ каналКартун Нетуърк
Излъчване13 август 2004 г. - 3 май 2009 г.
Страница в IMDb

„Домът на Фостър за въображаеми приятели“ (на английски: Foster's Home for Imaginary Friends) е американски анимационен сериал създаден от Крейг Маккрекън, който също създаде „Реактивните момичета“. Анимацията е продуцирана от Картун Нетуърк Студиос и е спечелила общо пет награди „Еми“ и две „Ани“. Обикновено се излъчва по всеки CN в света, даже и по британския Boomerang. Първият епизод е излъчен на 13 август 2004 г. по американския Cartoon Network като 90-минутен филм, последван от епизоди с продължителност половин час. Също на Деня на благодарността (27 ноември 2008 г.) се излъчи отново 90-минутен филм. В началото на 2008 г. втория 90-минутен филм трябваше да е последния епизод, но плана се промени и след излъчването на филма ще се излъчат още няколко епизода, за да станат общо 13 епизода в последния сезон. Последният епизод е „Довиждане на Блу“ (Goodbye to Bloo) и се излъчи на 3 май 2009 г.

За града и дома[редактиране | редактиране на кода]

„Домът на Фостър за въображаеми приятели“ се намира на адрес „1123 Уилсън Уей“, но не се знае в кой град и щат се намира, но е някъде в Съединените американски щати. В епизода на Реактивните момичета „Реактивните момичета рулират“ Мак и Блу бяха видени в един кадър с класа на момичетата. Също в един епизод на „Домът на Фостър“ започва с един репортер, който казва „Градът на...“ Възможно е и те да живеят в Таунсвил. Градът сигурно има море. Основателят на града е Елууд П. Доуд. Мотото на дома е „Където добри идеи не са забравени.“

Героите[редактиране | редактиране на кода]

  • Блурегард Кю Казу или просто Блу е въображаемия и най-добър приятел на Мак. Когато Мак бил на 3 годинки, той създал Блу. Блу често обича да набутва другите в бели и неприятности, и Мак често го скастря за това.
  • Мак е създателят на Блу. Мак живее с майка си и големия си брат Терънс.
  • Уилт е висок въображаем приятел, който е имал инцидент по време на баскетболен мач и затова лявото му око е изкривено, и лявата му ръка счупена. Уилт е много любезен, умее да се извинява, и помага на всеки в нужда. Той обича баскетбола и е създаден от Джордън Майкълс.
  • Едуардо е въображаем приятел, който има големи рога, лилава козина, сиви панталони и казва някои думи на испански. Доста е страхлив иначе, въпреки плашещия си вид. Той е създаден от Нина Валероса, която е станала полицай, когато е пораснала. Едуардо обича картофи. Той се плаши от всякакви насекоми, от тъмното и др.
  • Коко е въображаемо кокошоподобно, което може само да казва и пише думата „коко“. Тя е открита на един остров и е създадена от двама братя изследователи. Може да снася цветни пластмасови яйца, които могат да съдържат всякакви предмети вътре, в помощ на останалите.
  • Францес (Франки) Фостър или просто Франки върши почти всички домакински задължения в къщата (миене, пране, готвене, сервиране, отсервиране), тя е внучката на Мадам Фостър. Тя ненавижда домакинската работа и правилата, които господин Херимен е наложил за всички в дома. Франки си има свой компютър.
  • Г-н Херимън е голям заек, който е въображаемия приятел на Мадам Фостър. Той е президентът на къщата. Обича да се спазват всички правила и да са свършени задълженията в къщата, за което и често се кара както на Франки, така и на Блу.
  • Мадам Фостър е основала Домът на Фостър за въображаеми приятели. Тя е създала господин Херимен, когато е била малко момиче. На моменти му се кара в опит да го накара да се държи по-любезно с другите.
  • Терънс е по-големия брат на Мак. Той има въображаем приятел, наречен Ред. Терънс мрази Мак и Блу, и обича да ги тормози. Веднъж дори се съюзява с Дукеса, в опит да елиминират Блу, за да може Дукеса да бъде осиновена от някого и да напусне дома.
  • Дукеса е грозен на вид въображаем приятел. Тя е много мързелива и много се изнервя, почти не излиза от стаята си. Изисква от Франки да ѝ пере и чисти всичко както трябва, и не дружи с абсолютно никой от приятелите в дома. Много желае да бъде осиновена и да го напусне.
  • Сирене е въображаем приятел на Луиз (или Луси за прякор), която е съседката на Мак. Сирене често казва „Обичам шоколадово мляко.“ и „Обичам каша.“ Мак го поверява на Блу, който го намира за пълна досада, и въобще приятелите в къщата мразят, когато той отива при тях, тъй като им създава проблеми.
  • Гу е приятелка на Мак и Блу. Тя се е кръстила сама Гу Гу ГаГа, защото когато е била бебе, тя само това е знаела да говори. Тя има грамадно въображение и е създала над 750 въображаеми приятели.

Актьорски състав[редактиране | редактиране на кода]

Други гласове

Епизоди[редактиране | редактиране на кода]

Видеоигра[редактиране | редактиране на кода]

Big Fat Awesome House Party е онлайн игра на Картун Нетуърк с героите от „Домът на Фостър за въображаеми приятели“.[1] За разлика от MMORPG, тук играещите не могат да си взаимодействат пряко. Играта започва на 15 май 2006 г. За участие е необходима регистрация, която е безплатна. Основна цел на играещия е да отиде на приключение с Блу, за което трябва да изпълни определен брой задачи.

„Домът на Фостър за въображаеми приятели“ в България[редактиране | редактиране на кода]

В България сериалът започна излъчване на 1 октомври 2009 г. по локалната версия на Cartoon Network, всеки делничен ден от 05:40, 09:50 и 14:00 и 20:40, а в събота и неделя от 05:40 и 14:00 и 20:40.

Нахсинхронен дублаж[редактиране | редактиране на кода]

Озвучаващи артисти
Роля Изпълнител
Блу Георги Стоянов
Мак Мина Костова
Франки Фостър Светлана Смолева
Уилт Пламен Пеев
Едуардо Георги Тодоров
Г-н Херимън Стефан Стефанов
Мадам Фостър Варвара Панкова
Терънс Росен Русев
Дукеса Албена Михова
Сирене Татяна Етимова
Гу Гу ГаГа Надя Полякова
Други гласове Мариета Петрова
Анатолий Божинов
Георги Иванов
Георги Спасов
Петър Върбанов
Пламен Чернев
Стоян Алексиев
Тодор Георгиев
Екип
Обработка Александра Аудио
Изпълнителен продуцент Васил Новаков

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Big Fat Awesome House Party | Cartoon Network // awesomehouseparty.com. Архивиран от оригинала на 2007-10-29. Посетен на 12 май 2022.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]