Блерио XI

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Bleriot XI)
Блерио XI
Симеон Петров на борда на Блерио XI
Симеон Петров на борда на Блерио XI
Описание
КонструкторЛуи Блерио
ПроизводителЛуи Блерио
Произведени бройки100
Първи полет23 януари 1909 г.
В експлоатация до1931 г.
Тактико-технически данни
Екипаж1
Дължина7,62 m
Размах на крилете7,69 m
Площ на крилете14 m²
Височина2,69 m
Тегло (празен)230 kg
Двигател3-цилиндров, Anzani-25HP 18,6 kW
Крайсерска скорост60 km/h
Макс. скорост76 km/h
Блерио XI в Общомедия

„Блерио XI“ (на френски: Bleriot XI) е френски самолет, конструиран и изработван във фабриката на Луи Блерио. Първият полет със самолета е извършен на 23 януари 1909 г.

Това е първият военен самолет, закупен от България, а първият му полет над София е осъществен от пилота Симеон Петров на 13 август 1912 г. Като военен самолет е закупен и използван и в следните държави: Аржентина, Австралия, Белгия, Великобритания, Гватемала, Гърция, Дания, Италия, Нова Зеландия, Румъния, Русия, Сърбия, Турция, Франция, Швейцария, Чили, Япония. Сравним самолет е Antoinette VII.

Конструкция[редактиране | редактиране на кода]

Blériot XI
Блерио ХІ в Музей Бурже

Блерио XI е моноплан горноплощник с предно разположен двигател с вътрешно горене и теглещо витло. Построен е изцяло от дървена конструкция /използван материал дъб и топола/ и платнена обшивка на крилата и оперенията.

  • Фюзелажът е фермена конструкция с четириъгълно сечение, изградено от четири надлъжника, фиксирани от напречници и стабилизирано с кабелно обтягане. Предната част на тялото е обковано с шперплат. Останалата част от фермата е открита.
  • Крилото е съставено от две полукрила с правоъгълна форма и елиптични дъги. Имат твърд атакуващ ръб и гъвкав изходящ ръб, с което се осъществява напречното управление на самолета. Деформацията на изходящия ръб се осъществява с усилие максимално до 75 kg. Това решение е прилагано до внедряването на елероните като управляващ орган на самолетите. Стабилността на крилото се осъществява от три надлъжника и горна и долна пирамида, позволяващи надеждно кабелно обтягане.
  • Опашното оперение се състои от хоризонтален и вертикален стабилизатор. Кормилото за височина е реализирано по няколко начина, но се използва и най-практикуваното решение – неподвижна предна част с носещ профил и шарнирно свързано кормило. Вертикалният стабилизатор е целоподвижна плоскост, която изпълнява функциите на стабилизатор и кормило за посока.
  • Колесникът е непребираем, триточков с опашно колело или опашна подпора. Всяко от тях е с независимо окачване и гумен амортизатор. Характерно за Блерио XI е, че опашното колело е монтирано доста напред пред опашното оперение.
  • Двигателят е разположен в предната част на тялото. Използват се трицилиндрови двигатели с въздушно охлаждане Анзани (Anzani) и с различна мощност при различните варианти самолети. Витлото е двулопатно, дървено тип Chauvier с диаметър 2,08 m. Самолет Bleriot XI Militair е с 9 цилиндров ротационен двигател Gnom с мощност 80 hp.

Успехи на самолета[редактиране | редактиране на кода]

Блерио XI в USAF Museum, САЩ

На 25 юли 1909 г. със самолета е извършен първият полет с летателна машина над Ла Манш. Самолетът излита недалеч от Кале (Calais) и се приземява в Доувър (Dover), като прелита разстоянието от 22 мили за 37 минути и печели наградата на британския вестник Дейли Мейл от 1000 лири. Любопитна особеност е, че Луи Блерио е бил длъжен да заплати мито след кацането си на Острова.

С Блерио XI е реализирано успешно кацане със спрял двигател от българския поручик Симеон Петров, което влиза в методиката за обучение на пилотите в школата на Луи Блерио. С този аероплан френския пилот Адолф Пегу през 1913 година демонстрира фигури от висшия пилотаж – летене с колелата нагоре, пикиране и стръмно набиране на височина, с което доказва, че при наличие на запас от височина, самолетът може да се изравни. Това косвено доказва добрите полетни характеристики и добрата ефективност на кормилата при управление.

Интересът към самолета е значителен. До лятото на първата година (1909 г.) са направени 101 поръчки от различни държави. Освен във Франция, Блерио XI е произвеждан в Русия, Англия и САЩ, като са произведени 16 варианти, използващи базовия модел. Самолетът, произвеждан в САЩ, е с различни характеристики от тези, произвеждани в Европа. Фирмата California Aeroplane Manufacturing and Supply Co през 1911 година произвежда Bleriot XI с двигател Elbridge Aero Special – редови, четирицилиндров с водно охлаждане и с мощност 60 hp, което позволява промяна, увеличаваща крейсерската скорост до 90 km/h и увеличение на стартовата маса.

Поради добрите си характеристики самолетът е приет на въоръжение във френската армия и в армиите на много държави и със значително по-мощен мотор участва във военните действия в началото на Първата световна война. Още по време на Балканската война това е основният самолет на българските инженерни войски.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Луи Блерио създател на истинския самолет, Иван Бориславов, сп. Криле, Ретросалон, бр. 4 /64/, 2007.
  • Андреев И.А., Александр Н. Захаров, Боевые самолеты, изд. „ИЛБИ“, Москва, 1994.
  • John WR Taylor, Kenneth Munson, History of Aviation, Crown Publishers, inc. New York, 1978q ISBN 0-7064-0241-3.