Blood on Ice

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Blood on Ice
Албум на Bathory
Записанюни 1989 г., юни–юли 1995 г.
Издаден27 май 1996 г.
ЖанрВикинг метъл
Времетраене53:40
Музикален издателBlack Mark
Пореден албум9-и
Продуцент(и)Куортън и Бьоре Форсберг
Професионална оценка
Хронология на Bathory
Octagon (1995) Blood on Ice Destroyer of Worlds (2001)

Blood on Ice е девети студиен албум на шведската екстремна група Bathory. Това е концептуален албум.

Предистория[редактиране | редактиране на кода]

Записите започват през 1989 г., но албума не излиза, защото не е довършен и понеже Куортън смята, че е твърде драстична замяна на блек метъл звука от албумите. Blood on Ice е издаден през 1996 г. след ремастериране и промяна на оборудването в студиото.

Концепция[редактиране | редактиране на кода]

Албумът разказва за главния герой, 10-годишен, когато започва историята, който е единственият оцелял от нападение срещу неговото село, направено от двадесет облечени в черно конници, носещи знамето на „двуглавия Звяр“. Всички мъже са убити, а жените и децата бягат към далечния Север, докато главния герой оцелява, като се крие в дърво. Той прекарва петнадесет години сам в пустинята, където расте силен и учи пътищата в гората, спомените за зверствата, на които е станал свидетел не му дават мира. Един ден той се запознава с едноок старец (вероятно Один, въпреки че винаги се отнася до него само като One-Eyed Old Man), който му казва, че е предвидил идването му за хиляда години, и че той е бил избран като шампион на боговете, за да се бори в тяхната битка със сенките извън неговия свят. За тази цел той ще получи редица способности и артефакти. Първият от тези артефакти е могъщ меч, изкован в зората на света, а вторият е силен жребец с осем крака, язден от бога на баща му.

Също така той ще се ръководи от два гарвана, като му се дават свръхестествени сили – първата, вещица му отнема сърцето, така той ще издържа на рани. След това той пътува до бездънното езеро, където е всичкото познание за света, старо и ново. Старецът хвърля едното си око в езерото за да може то да му даде сила и мъдрост. Главният герой хвърля там и двете си очи. Докато язди през севера, той е напътстван от гарваните и древните богове за да се изправи срещу съдбата си. Той отваря портите на ада, побеждава звяра в битката, което носи свобода на държаните там души и те отиват във валхала.

Състав[редактиране | редактиране на кода]

  • Куортън – вокали и китара
  • Ворнт – барабани
  • Котаар – бас

Песни[редактиране | редактиране на кода]

Blood on Ice
Име Време
1. Intro 1:45
2. Blood on Ice 5:41
3. Man of Iron 2:48
4. One Eyed Old Man 4:21
5. The Sword 4:08
6. The Stallion 5:13
7. The Woodwoman 6:18
8. The Lake 6:42
9. Gods of Thunder, of Wind and of Rain 5:42
10. The Ravens 1:09
11. The Revenge of the Blood on Ice 9:53
53:40

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Rivadavia, Eduardo. Blood on Ice – Bathory: Songs, Reviews, Credits, Awards: AllMusic // AllMusic. Посетен на 9 септември 2012.