Blue Lines

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Blue Lines е дебютният албум на британската електронна групаМасив Атак“. Издаден е на 8 април 1991 година от „Върджин Рекърдс“.

Blue Lines често е смятан за първия трип-хоп албум, въпреки че този термин все още не се използва по това време. Албумът постига значителни успехи във Великобритания и достига №13 в класацията за албуми. Представлява комбинация от електронна музика, хип-хоп, дъб, соул от 70-те и реге. След излизането му „Масив Атак“ се утвърждава като една от най-оригиналните британски групи от 90-те години, както и основател на т.нар. бристолски звук. Според музикалния критик Саймън Рейнолдс, албумът отбелязва промяна в електронната/денс музиката „към по-интимен, съзерцателен звук. Песните в Blue Lines са с темпото на джойнт – преминават от меки, стъпващи по луната 90 удара в минута...до подчертано летаргичните 67 удара в минута.“ Групата черпи своето вдъхновение от концептуални албуми на най-различни музиканти: „Пинк Флойд“, „Пъблик Имидж Лимитид“, Били Кобам, Хърби Хенкок и Айзък Хейс.

В няколко от песните в Blue Lines са включени брейкбийтове, семплиране и рапиране, но продукцията на албума се различава от традиционния хип-хоп. „Масив Атак“ подхождат към произхождащото от САЩ хип-хоп движение от гледната точка на британския „ъндърграунд“. Албумът включва вокални изпълнения на Шера Нелсън и Хорас Енди, както и рапиране от Трики Кид.

Списък на песните:

  1. Safe from Harm – 5:18
  2. One Love – 4:48
  3. Blue Lines – 4:21
  4. Be Thankful for What You Got – 4:09
  5. Five Man Army – 6:04
  6. Unfinished Sympathy – 5:08
  7. Daydreaming – 4:14
  8. Lately – 4:26
  9. Hymn of the Big Wheel – 6:36

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Blue Lines в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​