Chemical Abstracts Service

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от CAS)

Chemical Abstracts Service (Химическа реферативна служба, CAS) е подразделение на Американското химическо общество, което от 1907 г. издава реферативното списание Chemical Abstracts, в което публикува реферати на научна литература по химия и сродни теми. CAS се намира в Кълъмбъс, щата Охайо.

Бази данни за услуги на CAS[редактиране | редактиране на кода]

Химическата реферативна служба също така поддържа регистъра на CAS, изчерпателна база данни за химични съединения. Всяко съединение получава уникален номер и в наши дни CAS регистрационен номер често се използва за уникално идентифициране на всяко химично съединение. В допълнение към индекса, всяко вещество получава и уникално име, обикновено конструирано според строгите правила на номенклатурата на Химическата реферативна служба. За да се улесни търсенето на подобни съединения, най-важните функционални групи се появяват първи в името, последвани от техните модификации; Има и други разлики между имената на съединенията по CAS и по номенклатурата на IUPAC.

Много бази данни на CAS са патентовани и обикновено се продават на университетски библиотеки и бизнес общности.

Към края на 2021 г. в регистъра на CAS са регистрирани около 185 милиона химични вещества.[1]

Продукти[редактиране | редактиране на кода]

Базите данни на CAS са достъпни чрез две основни системи за бази данни, STN и SciFinder.

STN[редактиране | редактиране на кода]

Международната мрежа за научна и техническа информация STN (Scientific & Technical Information Network) се поддържа съвместно[2] от CAS и института FIZ Karlsruhe (Институт за информационна инфраструктура „Лайбниц“, Карлсруе, Германия), и е предназначена за изследователски достъп до специализираните и патентни бази данни на CAS и до много други бази данни.

SciFinder[редактиране | редактиране на кода]

SciFinder е база данни с химическа и библиографска информация. Уеб версията е пусната през 2008 г.[3]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. CAS REGISTRY
  2. FIZ Karlsruhe. STN International: Home // stn-international.com. Архивиран от оригинала на 2008-11-02. Посетен на 2023-09-27.
  3. "New SciFinder Available Via the Web Архив на оригинала от 2008-05-13 в Wayback Machine.". CAS. April 6, 2008.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]