Мармозетка на Жофроа

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Callithrix geoffroyi)
Мармозетка на Жофруа
Природозащитен статут
LC
Незастрашен[1]
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
(без ранг):Амниоти (Amniota)
(без ранг):Синапсиди (Synapsida)
(без ранг):Терапсиди (†Therapsida)
клас:Бозайници (Mammalia)
разред:Примати (Primates)
семейство:Остроноктести маймуни (Callitrichidae)
род:Мармозетки (Callithrix)
подрод:Callithrix
вид:Мармозетка на Жофруа (C. geoffroyi)
Научно наименование
Разпространение
Мармозетка на Жофруа в Общомедия
[ редактиране ]

Мармозетката на Жофроа[2][3] (Callithrix geoffroyi, нарича се и Белоглава мармозетка) е вид дребен бозайник от семейство Остроноктести маймуни (Callitrichidae). Той е един от известните представители на семейството и чест представител на зоологическите колекции.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Обитават източните части на Бразилия в близост до атлантическото крайбрежие в части от щатите Минас Жерайс, Еспирито Санто и Баия. Видът е интродуциран и на остров Санта Катарина, част от щата Санта Катарина.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Мармозетките са дребни, с обща дължина около 50 cm като по-голямата част се пада на опашката. Тежат 300 - 400 грама. Кожата е черна, покрита от гъста мека козина, която в основата си е кафява, а отгоре е тъмносива до черна. На ушите има кичури от косми подобно на коала. Опашката е с по-тъмни и светли пръстени подобно на котешка. В областта на лицето и част от врата козината е бяла. Очите са кафяви, а около тях и муцунката кожата е розова и не е покрита от косми.

Поведение[редактиране | редактиране на кода]

Белоглавата мармозетка е активна през деня и е дървесен вид. Движи се в групи от 4 до 15 индивида в площ от около 5 - 40 хектара. Групата е представена от двойка и по-малки индивиди от поколенията на двойката. Те се движат заедно в търсене на храна и взаимно се предупреждават при опасност.

Хранене[редактиране | редактиране на кода]

Диетата на мармозетките е съставена от плодове, дървесни и растителни сокове, насекоми, малки гущери и птици.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Бременността продължава 144 дни.[4] Раждат едно, често две малки, като при раждането малките представляват около 20% от теглото на майката. Това е доста изтощително за родилката и поради това в първите дни активно участие в отглеждането на бебетата взема бащата и отрасналите малки от предишни поколения. През това време майката събира сили като отделя време само да ги кърми. Полова зрялост настъпва на 14 - 18 месечна възраст. Продължителността на живота им е около 10 години.[5]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Callithrix geoffroyi. // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 2 януари 2023 г. (на английски)
  2. Groves, C. (2005). Wilson, D. E., & Reeder, D. M, eds. ed. Mammal Species of the World (3rd ed.). Baltimore: Johns Hopkins University Press. pp. 130. OCLC 62265494. ISBN 0-8018-8221-4.
  3. Rylands AB and Mittermeier RA. The Diversity of the New World Primates (Platyrrhini) // South American Primates: Comparative Perspectives in the Study of Bahavior, Ecology, and Conservation. Springer, 2009. ISBN 978-0-387-78704-6. с. 23–54.
  4. Lincoln Park Zoo Архив на оригинала от 2012-07-18 в Wayback Machine., Callithrix geoffroyi
  5. brandywinezoo Архив на оригинала от 2011-11-29 в Wayback Machine., Geoffroy's Marmoset