Can I Play with Madness

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Can I Play With Madness)
Can I play With Madness
Сингъл на Iron Maiden
Издаден20 март 1988
Записан1987
Стилхевиметъл
Музикален издателEMI
АвторЕйдриън Смит, Брус Дикинсън, Стив Харис
Хронология на синглите на Iron Maiden
Stranger in a Strange Land“ (1986) Can I Play With Madness“ (1988) The Evil That Men Do (1988)
Най-висока позиция
3 място във Великобритания

„Can I Play With Madness“ е шестнадесетият сингъл на британската хевиметъл група Айрън Мейдън. Издаден е през 1988 г. и е първият от Seventh Son of a Seventh Son. Първоначално името на песента е „By the wings of eagle“, но е променено.

Песента разказва за млад мъж, който иска да научи бъдещето от стар пророк с магическа сфера. Мъжът мисли, че полудява и търси предсказателя, за да му помогне да се справи с виденията и кошмарите си. Въпреки това, той пренебрегва съветите на магьосника и напрежението между тях расте.

Има и алтернативно тълкуване на текста, според което младият мъж отива при пророка, търсейки отговор на свръхестественото. Пророкът поглежда в магическата си сфера, но в нея мъжът не вижда нищо („... there's no vision there at all!“). Тогава магьосникът започва да се смее, понеже мъжът е прекалено сляп, за да види виденията („too blind to see“). Но по-важно е, че той е прекалено сляп да види какво наистина става – той е измамен и там няма нищо.

Китарното соло е изпълнявано от Ейдриън Смит. Видеото към песента е една от последните изяви на Греъм Чапман.

Съдържание[редактиране | редактиране на кода]

  1. „Can I Play with Madness“ – 3:30 (Ейдриън Смит, Брус Дикинсън, Стив Харис)
  2. „Black Bart Blues“ – 6:41 (Харис, Дикинсън)
  3. „Massacre“ – 2:54 (Фил Лайнът, Скот Горам, Брайън Доуни; кавър на Тин Лизи)

Състав[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Can I Play with Madness в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​