Лас Естреяс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Canal de las Estrellas)
Las Estrellas
Лого на Лас Естреяс
Превод на името„Лас Естреяс“
Стартиране21 март 1951 (XEW-TV)
ПритежателГрупа Телевиса
СлоганСъс звездите
Трябва да го видиш със звездите
Картина1080i HDTV
ЕзикИспански
СтранаМексико
СтатутМеждународен
Предишни именаCanal 2 (1951 – 1982)
El Canal de las Estrellas (1982 – 2007)
Canal de las Estrellas (2007 – 2016)
СедалищеМексико,  Мексико
Свързани каналиLas Estrellas Internacional
Foro TV
Canal 5*
Canal 9
Televisa Regional
Televisa Networks
УебсайтLas Estrellas
Разпространение
WebRed XN
Лас Естреяс в Общомедия

Лас Естреяс (на испански: Las Estrellas – в превод: Звездите), известен преди с името Канал де лас Естреяс (Canal de las Estrellas – в превод: Канал на звездите), е мексикански телевизионен канал, собственост на Група Телевиса. Първото му официално излъчване е на 21 март 1951 г. Излъчва се с отворен сигнал на цялата мексиканска територия чрез мрежа от 129 собствени излъчващи станции, 2 свързани станции и 1 многопрограмна излъчваща станция.

Счита се за телевизионния канал с най-висока аудитория в Мексико[1] и е основният канал на Телевиса. Това е най-старата мексиканска национална телевизия, тъй като нейната станция, XEW-TV, е втората най-стара станция в Мексико след XHTV-TDT. Програмата се състои основно от теленовели, телевизионни състезания, комедийни предавания, спортни и новинарски предавания. През уикендите излъчва филми, риалити шоута, детски програми, специални събития (концерти, награди) и последни епизоди на актуалните теленовели. В допълнение към това през почивните дни се излъчват важни мексикански футболни мачове, а в някои случаи се излъчват и боксови срещи. През май 2017 г. е добавена тенденцията за стрийминг на международни филми.

История[редактиране | редактиране на кода]

XEW-TV възниква като производно на успешната радиостанция XEW (която продължава да се излъчва и днес), подражавайки на това, което американските телевизионни оператори, Ен Би Си и Си Би Ес, правят със стартирането на телевизията.

Каналът започва излъчването си на 21 март 1951 г., като това е едва втората концесия за телевизия в Мексико, предшествана само от Канал 4 XHTV. Концесията отива при компания Телевимекс, собственост на Емилио Аскарага Видаурета.

Първото излъчване е на бейзболна среща от град Мексико. Екипът на предаването се състои от: Роберто Де ла Роса (оператор), Роберто Кени (продуцент), Херман Адалид (асистент) и Педро Септиен „Ел маго“ (коментатор).

Канал 2, което е първото име на телевизията, първоначално се помещава в Телевисентро, много близо до историческия център на мексиканската столица.

През 1985 г. името Ел Канал де лас Естреяс се ражда заради репертоара на актьори, актриси и известни личности, които се появиха в него. През 1997 г., след смъртта на Емилио Аскарага Милмо, са извършени няколко преструктурирания и с тях образът на канала се променя.

През август 2016 г. Телевиса обявява, че ще бъде извършено преструктуриране на канала, включително промяна на името му, като новото е Лас Естреяс, а заедно с това изцяло се променя и логото му.[2][3] Тези промени идват с промяна на лентата с новини.[4] Преструктурирането се извършва на 22 август същата година в 02:20 ч. В същия ден има различни промени, включително нови водещи, нови програми и нови часове, всичко това заедно новото лого и името на канала.[5][6]

Слогани[редактиране | редактиране на кода]

  • 1972-1985: Телевизионна система ... Връзка със света
  • 1986-1989: Работя за теб!
  • 1990-1991: Глас и образ на Латинска Америка
  • 1997-2005: Ние сме с Вас
  • 2005-2016: Нашият канал
  • От 2016: Трябва да го видиш със звездите

Лого[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]