Carterocephalus palaemon

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Carterocephalus palaemon
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
тип:Членестоноги (Arthropoda)
клас:Насекоми (Insecta)
разред:Пеперуди (Lepidoptera)
семейство:Дебелоглавови (Hesperiidae)
род:Carterocephalus
вид:C. palaemon
Научно наименование
Pallas, 1771
Carterocephalus palaemon в Общомедия
[ редактиране ]

Carterocephalus palaemon е вид насекомо от семейство Hesperiidae.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Разпространен е в северните части на Евразия и Северна Америка. В България се среща в планините в югозападната част на страната.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Carterocephalus palaemon е средноголяма пеперуда с размах на крилата 29 – 31 mm. Горната им страна е тъмнокафява с оранжеви и златисти петна. От долната страна предните крила са оранжеви с тъмни петна, а задните – тъмночервени с кремави петна. Има слабо изразен полов диморфизъм, като женските са малко по-големи.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

През юни-юли Carterocephalus palaemon снася отделни яйца в туфи трева. Ларвите се излюпват след около 10 дни. Те си строят убежища от стръкове трева, свързани с изпускани от тях нишки, и прекарват деня вътре, като излизат да се хранят нощем. През есента напълно порасналите ларви си изграждат ново убежище, където прекарват зимата в хибернация. След събуждането си през пролетта ларвите образуват светлобежови какавиди с надлъжни тъмни ивици. Около 5 – 6 седмици по-късно, между май и юли, в зависимост от географската ширина, се появяват възрастните пеперуди. Carterocephalus palaemon е много активна пеперуда и се нуждае от много нектар и слънчева светлина, макар че понякога лети и по здрач.

Източници[редактиране | редактиране на кода]