Cladoselache

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Cladoselache fyleri)
Cladoselache
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
клас:Хрущялни риби (Chondrichthyes)
разред:Cladoselachiformes
семейство:Cladoselachidae
род:Cladoselache
Научно наименование
Cladoselache в Общомедия
[ редактиране ]

Cladoselache са род на изчезнали акули, появили се и измрели в периода девон.

Тези примитивни акули са достигали дължина до 1,8 m и са кръстосвали океаните на Северна Америка. Известно е, че са били бързоподвижни и доста ловки хищници, поради аеродинамичното им тяло и дълбоко раздвоената опашка. Cladoselache е един от най-известните и добре изучени представители на ранните акули, което отчасти се дължи на добре запазени фосили, които са открити при Кливланд Шелф на южния бряг на езерото Ери. В допълнение към скелета, добре запазените вкаменелости включват следи от кожата, мускулни влакна, както и вътрешните органи, като бъбреци.[1]

Особености[редактиране | редактиране на кода]

Cladoselache fyleri

Cladoselache показват комбинация от нови характеристики и такива на предците си. Имат анатомични характеристики, сходни със съвременните акули от семейството Селдови акули.

Имат аеродинамично тяло, с пет до седем хрилни отвори, както и къса, заоблена муцуна, с терминално отваряне на устата в предната част на черепа.[1] Имат много слаба челюстната става в сравнение със съвременните акули, но го компенсират с много силни мускули, за затваряне на челюстта. Зъбите им са много заострени и с гладки ръбове, което ги прави подходящи за хващане, но не за разкъсване или дъвкане. Cladoselache следователно вероятно са хващали плячката за опашката и са я поглъщали цяла.

Яките, но леки шипове на перките са изградени от дентин и зъбен емайл.[1] Cladoselache имат подобна на острие структура, която е позициониран в предната част на гръбните перки. Тези анатомични характеристики правят плуването лесно и бързо.

За разлика от повечето акули Cladoselache са почти изцяло лишени от люспи с изключение на малки остри люспички по краищата на перките, устата и около очите. Имат мощни килове, удължени по страничната част на опашката перка и полу-лунна опашна перка, с горен лоб приблизително със същия размер като долния.[1] Тази комбинация помогна за бързина и ловкост, която е полезна, когато се опитват да надплуват вероятните хищници, силно бронирани 10 метра дълги панцерни риби Dunkleosteus.

Членовете на Cladoselache са хищни акули, с добре запазени фосили, разкриващи значителна информация по отношение на хранителните им навици. В червата на повечето вкаменелости от Cladoselache, са открити остатъци от съдържанието на стомаха им. Тези останки включват предимно малки костни риби, както и подобни на миксини прото-гръбначни животни. Някои от рибните остатъци са открити с опашка напред в стомаха, което показва, че Cladoselache е бърз и пъргав ловец.

Една загадка, която все още предстои да бъде решена, е начинът му на размножаване. При Cladoselache липсват на претигоподи, органи, в съвременните акули, които са отговорни за прехвърлянето на сперматозоидите по време на възпроизвеждане. Това е особена, предвид, че повечето други ранни акули доказано са имали претигоподи. Дали те са използвали вътрешно оплождане, това все още трябва да се докаже.

Класификация[редактиране | редактиране на кода]

Род Cladoselache

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Martin, R. Aidan. 2003. Copyright and Usage Policy. World Wide Web Publication
  • The Evolution of Sharks
  • Ferrari, Andrea & Ferrari, Antonella. Sharks. 2002. Firefly Books, Buffalo, NY.
  • Readers Digest – various authors. Sharks: Silent Hunters of the Deep. 1986, Readers Digest Publishing. Surry Hills, NSW.
  • Maisey, John. G. Natural History. Voracious Evolution.v 107 no.5. June 1998. pg. 38 – 41.
  • Monastersky, Richard. Science News. The first shark: to bite or not to bite. v.149. February 1996. pg 101. nh