Code::Blocks

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Code::Blocks
Code::Blocks 16.01
Информация
ВидIDE
РазработчикThe Code::Blocks team
Последна версия20.03
29.03.2020 г.
Програмен езикC++
Операционна системамеждуплатформен софтуер
ЛицензGNU GPLv3
Уебсайтcodeblocks.org
Code::Blocks в Общомедия

Code::Blocks е свободен софтуер с отворен код, междуплатформена интегрирана среда за разработка, която поддържа множество компилатори, в това число GNU Compiler Collection, Clang и Visual C++. Написана е на C++ с помощта на графичния инструментариум wxWidgets. Основана е на плъгин архитектура и нейните възможности и функции се определят от наличните плъгини.

Code::Blocks е насочена към езиците за програмиране С, С++ и Fortran.

Code::Blocks е пренесен във FreeBSD[1]OpenBSD[2] и Solaris[3] и се разработва за операционни системи Windows, Linux и Mac OS.

Функции[редактиране | редактиране на кода]

Code::Blocks поддържа десетки компилатори, включително GCC, MinGW, LCC, Clang и Intel C++ Compiler.[4] Въпреки че програмата е създадена за работа с езика C++, Fortran и D също се поддържат. С помощта на допълнителни плъгини може да се включат и други езици за програмиране.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Code::Blocks в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​

зачертан текст