крейгслист

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Craigslist)
Крейгслист
Craigslist
ИндустрияОбява
Основаване1995 г.
Уебсайтwww.craigslist.org
Крейгслист в Общомедия

Терминът крейгслист (на английски: craigslist) означава централизирана мрежа от онлайн градски общества, включваща безплатни обяви и форуми на различни теми. Основана е през 1995 г. за Района на Санфранцисканския залив. Офисът на крейгслист е в квартала „Сънсет“ в Сан Франциско. Към февруари 2006 г. крейгслист вече има за много различни градове на повечето континенти, но все още няма за български градове. Съдържанието на страницата е на английски за който и да е било от градовете. Интересното е, че крейгслист е избрал да свърже основните страници на всеки от тези градове със съответните статии в Уикипедия.

Централата на Крейгслист в квартала Сънсет, Сан Франциско.

Структурен принцип[редактиране | редактиране на кода]

Крейгслист използва интересен принцип, който към февруари 2006 г. е непознат на българските форуми и други страници използващи категоризация по географско или тематично разделение. Крейгслист съумява чрез дизайна си да предложи гъвкаво решение, от което печелят и двете групи потребители или смесени групи от тях, без да ограничава нито една от групите. За какво става въпрос, един пример.

Пример за принципа в действие[редактиране | редактиране на кода]

Отидете на главната страница на крейгслист. Тя е поначало за Района на Санфранцисканския залив (san francisco bay area, вижда се горе в центъра). Забележете, че останалите градове са отстрани вдясно. Щракнете на който и да е форум на началната страница (все още сме в Района на Санфранцисканския залив, форумите се падат най-долу вляво), например на garden (градина, или форум за градинарство). Ще видите от ляво темите във форума. Забележете, че най-горе след чертата е избрано all (или всички теми свързани с градинарство независимо от географското положение). ако щракнете на sfo (съкращение за Района на Санфранцисканския залив, което крейгслист използва) ще видите темите свързани с градинарството само за Района на Санфранцисканския залив. По този начин всеки потребител може да избира дали да вижда темите само за своя град или всички теми свързани с темата от всички останали градове включително и от своя. Потребителят, който пише мнения не е нужно да ги пише във всички форуми на всички градове в които иска да попадне мнението му, а това автоматично става.

Някои могат да се запитат защо е толкова важно това? Важно е, защото по този начин всички потребители печелят не само от собствения форум на града си, но и от форумите на останалите градове и всички тези теми и градове са свързани помежду си. Например някой потребител от Париж, който пита във форум градинарство на парижката страница как да си поддържа градината дори и да попита само в парижкия форум за градинарство автоматично мнението му ще бъде видяно (ако други потребители в други градове пожелаят) и на страницата на останалите градове във форум градинарство. Разбира се понякога дадена тема например „Дайте съвет за добър адвокат в Милано“ във форум Право на град Милано няма да се отнася до такава степен за останалите форуми или участниците в останалите форуми няма да знаят отговора на въпроса, въпреки че има малка вероятност да го знаят. Въпреки това, другите потребители ще могат да изберат дали да виждат темите от останалите форуми или не (като щракнат например от all – всички форуми или на sfo – форума за Района на Санфранцисканския залив илюстриран в примера по-горе). Ако се замислите вероятно ще стигнете до извода, че някои теми се отнасят и за остани градове, а някои не. Например някой ако пита как да си оправи колата във форум autos – автомобили не е нужно човека да е от неговия град, за да му даде практичен съвет, по-важното в случая е съветника да има автомонтьорски умения или познания, за да отговори на питащия.

Приложение на принципа[редактиране | редактиране на кода]

Принципа на крейгслист може да се използва мащабно на български страници, които разделят темите си тематично или по-географско положение. Конкретен пример за това биха били българските форуми. Ето един пример за сегашното положение на много български форуми и как принципа на крейгслист може да се използва на тях:

На този етап (към февруари 2006 г.) голяма част ако не и всички български форуми (с които авторите на тази статия са запознати) използват следният принцип на категоризация: има някаква тематика, например съществуват теми за Телевизия, Медицина, Музика и т.н. Също така съществуват и форуми по географско положение например София, Българи в чужбина, и т.н. Проблемът на този дизайн е споменат по-горе с примера със съвета за ремонт на кола. Голяма част от темите не са свързани с дадено специфично място като примера с ремонта, отделно по този принцип голяма част от мненията на хората се пропускат ако потребителя не е в съответния форум. Например ако българин в чужбина пита във форум Българи в САЩ, какъв интернет му препоръчват да си вземе форумците в този конкретен форум могат да му дадат по-конкретни съвети например избери SBC Yahoo DSL или Comcast Cable (две големи компании предлагащи DSL и кабелен интернет в САЩ), но други които не посещат този форум не биха видели темата и не биха взели отношение. Например потребител в България, който е запознат с характеристиките на кабелния интернет и на DSL интернета не би могъл да се включи в дискусията и да каже например, че преимуществата на кабелния са еди какви си, докато на DSL интернета са еди какви си. Разбира се потребител от България може да наднича от време на време в съответния форум, но на практика не винаги ще съумее да види такива теми, ако не е влизал там определено време. Принципа на крейгслист в такъв случай би бил полезен (за този и други примери) като например има форум Интернет и отделно форуми за различните градове (форумите за различните градове всъщност са един и същи форум само с разменено име на града най-горе). По този начин всяка тема във всеки град може да бъде видяна от всички (ако потребителите го пожелаят като щракнат например на all – всички градове най-горе) или например потребител от Варна избирайки да види темите само написани от потребители във Варна в който и да е форум (например Фитнес, може да види мненията на варненци свързани с фитнеса).

Този принцип може да се използва на български страници касаещи ги това или други, които тепърва се правят, е че темите в даден форум било то географски Българи в Австралия или тематичен Хумор не са само единствено за дадения форум. Например ако се приложи принципа на крейгслист някой българин от Австралия може да напише във форум Хумор някоя смешна случка от Австралия, знаейки че темата може да бъде видяна както от българи от Австралия (които предпочитат да гледат в този момент само теми свързани с Австралия във форум Хумор) така и от всички останали (които са избрали all – всички теми свързани с хумор да се покажат независимо от града или местоположението). На практика какво става. Даден потребител трябва да е влязъл задължително и в Българи в Австралия и в Хумор, за да е сигурен, че е видял всички теми свързани и с двете неща.

Първоначални проблеми и разрешения[редактиране | редактиране на кода]

Първоначалните проблеми могат да се появят от объркване или незнание как да се използват уеб страници структурирани по този начин. Например, българи свикнали да ползват форум Българи в чужбина изведнъж виждайки, че такъв форум (по име) не съществува ще помислят, че за тях няма отделен форум. Поглеждайки малко по-подробни и виждайки обаче, че мястото където живеят е включено в списъка (по подобие на списъците с градове на крейгслист) те ще щракнат на съответното място и ще отидат на страница и чрез наблюдения и практика ще разберат за преимуществата на принципа. По същият начин много българи в България могат да се объркат като видят много мнения от други държави, които по принцип (ако не са влизали във форуми за българи в чужбина) няма как да са видели. Гъвкавостта на принципа на крейгслист ще позволи дори и някой, който не желае да вижда мнения за друго място, да може да си избере съответният град най-горе на страницата на крейгслист или all – всички, да вижда мненията на потребители от всички градове по темата.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]