Патагонска конура

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Cyanoliseus patagonus)
Патагонска конура
Природозащитен статут
LC
Незастрашен[1]
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
клас:Птици (Aves)
разред:Папагалоподобни (Psittaciformes)
семейство:Папагалови (Psittacidae)
род:Патагонски папагали (Cyanoliseus)
вид:Патагонска конура (C. patagonus)
Научно наименование
(Vieillot, 1818)
Разпространение
Патагонска конура в Общомедия
[ редактиране ]

Патагонската конура (Cyanoliseus patagonus) е вид птица от семейство Папагалови. Спада към семейството на по-малките и дългоопашати неотропични папагали (Arinae). Видът принадлежи на монотипичния род Cyanoliseus,[2] но към вида са разпознати няколко подвида.

Патагонската конура основно се среща в Аржентина. В много намалена популация видът е оцелял и в Чили, а през зимните месеци е съобщавано за мигриращи популации от Аржентина в Уругвай. Понякога силни западни ветрове могат да довеят отделни екземпляри чак до Фолкландските острови. Естествените местообитания на вида са безводните степи на Монте.

Този вид папагали са моногамни птици с много силно изразена грижа за малките от страна и на двамата родители. Генетични тестове са показали, че видът е един от малкото видове животни, които са генетически моногамни и изграждат социално моногамна система на чифтосване. За вида не е известно да съществува гнездови паразитизъм.

Подвидове[редактиране | редактиране на кода]

Следните три подвида са понастоящем известни:[3]

  • Cyanoliseus patagonus patagonus Патагонска конура
  • Cyanoliseus patagonus byroni Голяма патагонска конура
  • Cyanoliseus patagonus andinus

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Cyanoliseus patagonus (Vieillot, 1818). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 27 декември 2021 г. (на английски)
  2. Forshaw, Joseph M. и др. Parrots of the World. corrected second edition. David & Charles, Newton Abbot, London, 1981, [1973, 1978]. ISBN 0-7153-7698-5.
  3. Animal-world.com
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Burrowing Parrot в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​