Dead Can Dance (албум)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Dead Can Dance
Албум на Dead Can Dance
ЗаписанBlackwing Studios
Издаден27 февруари 1984
ЖанрГотик
Готик рок
Пост-пънк
Времетраене51:06
Музикален издател4AD
Пореден албумПърви студиен
Продуцент(и)Лиса Джерард
Брендън Пери
Хронология на Dead Can Dance
Dead Can Dance
(1984)
Garden of the Arcane Delights
(1984)

Dead Can Dance („Мъртвите могат да танцуват“) е дебютният едноименен албум на австралийското даркуейв/ню ейдж дуо Дед Кен Денс и е единственият, който е изключително и само готик, даркуейв и пост-пънк ориентиран; звучене, което във всичките им следващи албуми ще бъде примесено с етно и поп елементи. Въпреки стиловата промяна, която ще предприемат, дебютът им е един от най-важните за оформянето на съвременната готик музика.

Предистория[редактиране | редактиране на кода]

Дед Кен Денс коментират на официалния си уебсайт името на групата и албума: „За да разберете защо избрахме името, си помислете за трансформацията на неживата природа в жива. Помислете си за процесите, касаещи живота от смъртта и смъртта към живота. Толкова много хора пропуснаха присъщото символично намерение на творбата и предположиха, че ние трябва да сме „нездрави готически типове".

Олмюзик коментира звученето на албума: „Имайки много повече прилика с подобно завладяваща, мрачна ранна работа на групи като Кокто Туинс и Кюър, отколкото с по-късните музикални сливания, които биха дошли да характеризират звученето на дуото, Dead Can Dance е толкова готик, колкото може на много места".

Обложката на албума включва снимка на произведение на изкуството от Папуа Нова Гвинея от лявата страна, а отдясно, буквите „ΔΞΛΔ CΛΝ ΔΛΝCΞ“, което има за цел да наподобява визуално заглавието „DEAD CAN DANCE“.

Албумът е издаден от 4AD на 27 февруари 1984 г. Някои издания включват следващото издание на Дед Kен Денс, EP-то Garden of the Arcane Delights, добавено в края на албума.

Песни[редактиране | редактиране на кода]

  1. The Fatal Impact – 3:21
  2. The Trial – 3:42
  3. Frontier – 3:13
  4. Fortune – 3:47
  5. Ocean – 3:21
  6. East of Eden – 3:23
  7. Threshold – 3:51
  8. A Passage in Time – 4:03
  9. Wild in the Woods – 3:46
  10. Musica Eternal – 3:52

Състав[редактиране | редактиране на кода]

Дед Кен Денс

Продуценство

  • Джон Фрайър
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Dead Can Dance (album) в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​