Градска лястовица

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Delichon urbica)
Градска лястовица
Природозащитен статут
LC
Незастрашен[1]
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
клас:Птици (Aves)
разред:Врабчоподобни (Passeriformes)
семейство:Лястовицови (Hirundinidae)
род:Градски лястовици (Delichon)
вид:Градска лястовица (D. urbicum)
Научно наименование
(Linnaeus, 1758)
Разпространение
Градска лястовица в Общомедия
[ редактиране ]
Delichon urbica
Delichon urbicum
Delichon urbicum

Градска лястовица[2] (Delichon urbicum) е името на дребна птица от семейство Лястовицови (Hirundinidae) разред Врабчоподобни (Passeriformes). Дължината на тялото ѝ е около 15 cm, размаха на крилете 30 cm и тежи около 20 гр. Долната част на тялото ѝ е оцветена в бяло, а горната с изключение на кръста, който също е бял, е черна. В сравнение с повечето видове лястовици, крилете и опашката ѝ са относително къси. Крилете са заострени, а опашката вилообразно изрязана. Полетът ѝ е ловък и маневрен. Гласът ѝ е характерното лястовичо цвърчене.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Широко разпространен вид, среща се в Европа (включително и България), Азия, Африка. Прелетна птица. птици

Начин на живот и хранене[редактиране | редактиране на кода]

Живее подобно на селската лястовица в близост до хората и човешките поселения. В природата се придържа в близост до скалисти местности, където може да гнезди. Обитава гористи местности, покрайнини на гори и сладководни водоеми, но като цяло е силно урбанизиран вид. Храни се предимно с дребни летящи насекоми, които улавя ловко по време на полет.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Моногамен вид. Гнездото ѝ е иззидано от кал и сламки, и е подобно на това на селската лястовица, но е с цялостно открита горна част. Снася от 4 до 6 яйца, които мъти в продължение на 12 – 14 дни. Родителите хранят малките предимно с насекоми. Те напускат гнездото след около 20 – 23 дни. Родителите ги дохранват още известно време. Годишно могат да отгледат до 2 люпила. След завръщане от зимуването построяват новото гнездо или върху останките на старото или в близост до него.

В България е установено гнездене и хранене на малките до 28 август – твърде късна дата за повечето части на гнездовия ареал на вида в Европа.[3][4]

Допълнителни сведения[редактиране | редактиране на кода]

Градската лястовица е неизменен спътник на човека от векове и е един от символите на привързаност към домашното огнище. Не се бои от хората и често строи гнездото си по ъглите на ниски тавани или прозорци, където е лесно достъпно за човешката ръка. През втората половина на 20 век числеността и започва постепенно да намалява, поради намаляването на летящите насекоми, които са основната и храна. В Европа е защитен от закона вид.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Delichon urbicum (Linnaeus, 1758). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 27 декември 2021 г. (на английски)
  2. Приложение № 4 от Закона за биологичното разнообразие // Посетен на 2024-01-02.
  3. Boev, Z. 2008. House martin Delichon urbica. – Acrocephalus, 29 (136): 74 – 75.
  4. Boev, Z. 2009. A case of unusual late breeding of the House Martin (Delichon urbica Linnaeus, 1758) (Hirundinidae – Aves) in Bulgaria. – In: Velcheva, I. G., A. G. Tsekov (Eds.). Proceeding of the Anniversary Scientific Conference of Ecology, Plovdiv, November 1st 2008, 191 – 193.