Digital Living Network Alliance

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Digital Living Network Alliance (DLNA) е група компании, работещи за това да създадат единен, отворен стандарт за свързване на устройства. DLNA съвместимостта означава, че можете да направите така, че да накарате своя LCD телевизор да говори на телефона, лаптопа и музикалния си плейър, така че да си почивате и да се наслаждавате на песни, филми и снимки на голям екран, независимо къде са разположени устройствата.


Цитат от digital.bg Това съкращение от четири букви – DLNA, обещава да ни достави раят на домашното развлечение. Цифровизацията на дома ни получи невероятно развитие през последните години и сега стрийминга на музика или видео изглежда като детска игра.

В тази връзка, от Tech Radar са решили да ни помогнат да научим повече за новите технологии създадени за удоволствието ни пред телевизора, и по-точно за DLNA.

Става дума за ‘Digital Living Network Alliance’, нов стандарт, за който специалистите твърдят, че трябва на всяка цена да знаете.

DLNA е организация Digital Living Network Alliance (DLNA) е организация с нестопанска цел, която е сформирана от Sony през 2003 година, и в момента в нея влизат над 200 компании, работещи в областта на мобилните електронни устройства, компютрите и предоставянето на мултимедийни услуги. Целта на организацията е създаване на стандартна технология, която да позволи на потребителите по-лесно да използват, споделят, и да се наслаждават на снимки, музика, и видео у дома. Около 9000 различни устройства са сертифицирани по DLNA, и ако разполагате с някои от тях те могат да комуникират помежду си без проблеми за споделяне и възпроизвеждане на различни видове медийни файлове.

DLNA обединява всички технологии в едно Технологията DLNA е проектирана да действа като мост между различните устройства, така че да можете да гледате на телевизора филм, който е на компютъра ви, да слушате на стерео уредбата си MP3 от вашия смартфон, или да изпращате снимки към вашия безжичен принтер направо от таблета си.

DLNA се нуждае от мрежа Както може би очаквате, DLNA хардуерът е проектиран така, че да работи в домашна мрежа, без значение дали това е жична или безжична мрежа. За сериозно споделяне у дома е препоръчително мрежата да е 802.11n Wi-Fi.

Вероятно вече имате DLNA устройства у дома си Към месец януари 2012 година е регистрирана продажбата на 1 милиард DLNA устройства – PS3, домашни медийни сървъри, Windows компютри, телефони с Android, Blu-ray диск плейъри, таблети, безжични принтери, видеокамери, телевизори с плосък екран и рутери. Така че, шансовете да имате поне две DLNA устройства у дома си са големи.

DLNA се основава на Universal Plug and Play DLNA съвместимите устройства използват UPnP, за да общуват помежду си. Има три класа DLNA устройства: Home Network Devices, Mobile Handheld Devices, и Home Infrastructure Devices. Първата категория обхваща медийни сървъри, AV приемници, телевизори, конзоли, и таблети, втората включва смартфони и таблети, а третата – маршрутизатори и хъбове.

DLNA Certification е сигурна гаранция DLNA сертифицираните устройства са тествани, и се гарантира, че те ще работят добре с други DLNA устройства, а несертифицираните устройства могат да станат DLNA съвместими с подходящ софтуер.

DLNA Premium Video ще опрости стрийминга През януари беше добавен нов DLNA формат: DLNA Premium Video или накратко DLNAPV. Технологията е разработена в резултат на партньорството между Microsoft, Sony и Broadcom, въпреки че все още няма DLNAPV сертифицирани устройства, очаква се скоро да се появят първите.

Apple не принадлежи към DLNA В DLNA членуват компании като Intel, HP, Motorola, HTC, Microsoft, Samsung, LG и Panasonic. Apple обаче не е между тях.

DLNA и AirPlay не са съвместими DLNA и AirPlay са два съперничищи помежду си стандарта. Докато DLNA работи на хиляди различни устройства, AirPlay (and AirPrint) е по-селективен и работи само с продукти одобрени от Apple.