Elsevier

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Elsevier
Лого на Elsevier
Основана 1880
Седалище Амстердам, Нидерландия
Уебсайт www.elsevier.com(англ.)
Elsevier в Общомедия

Elsevier (бг. Елзевир) е едно от най-големите издателства в света, което годишно издава около 1/4 от всички статии, публикувани в научните издания.

Основано е през 1880 г. в Амстердам (Нидерландия). Името идва от по-старото холандско издателство на Лодвик Елзевир (Elzevir), което няма връзка с днешната група.

Пазарната капитализация през 2010 г. на холдинга Reed Elsevier превишава 18 милиарда щатски долара. По този показател през 2010 г. Reed Elsevier заема 427-о място в списъка на най-големите компании в света[1]. Reed Elsevier е представен в рейтинга FT 500 в своя отрасъл (Media) на седма позиция по размери на пазарна капитализация[2].

Elsevier е водещото в света търговско издание на научно-техническа информация, издаващо повече от 2000 научни списания и предоставящо достъп до 10,2 милиона научни статии на своя електронен интернет портал ScienceDirect.

Elsevier обслужва научните данни на около 4500 организации и университети от 180 страни в света. Потребителите на продуктите на компанията ELSEVIER са научно-изследователски центрове по цял свят (университети, библиотеки, министерства и ведомства), а също частни корпорации от Европа, Америка и Азия.

Над 30 милиона учени, студенти, специалисти от всички отрасли получават достъп до информацията на издателството.

Tърговските практики на издателството, както и подкрепата на законодателство, ограничаващо достъпа до публикации, пораждат недоволство и довеждат в 2012 г. безпрецедентен международен бойкот. Инициатива наричена "Цената на Познанието" (Cost of Knowledge) подържа сайт, на който учени публично заявяват, че няма да публикуват или рецензират статии в списанията на Елзевир[3]

През 2009г. по време на съдебен процес в Австралия се изяснява, че Елзевир е допускало в течение на наколко години отпечатването на 6 псевдо-научни журнала. Те са били трудно отличими от обичайните издания, но съдържанието им е било подбирано и представяно единствено с оглед интересите на Фрамацевтични компании. На 7 май 2009г, в официално извинение Елзевир, признава фактите[4]

В края на 2013г. Елзевир започва активна кампания срещу лица и институции, оставили на свободен достъп отделни публикации, над които издателството е добило вещни права.[5]

История[редактиране | редактиране на кода]

Започвайки през 1999 г., платформата ScienceDirect, онлайн базата данни на ресурсите на издателството, става важен информационен ресурс на цялото международно научно-изследователско общество.

Инвестициите на Elsevier в областта на разпространение на научна информация в електронна форма са повишили ефективността на достъпа до информация, предоставяйки на учените повече време за провеждане на непосредствена изследователска работа и внедряване на резултатите. Емпирически е установено, че след получаване на изследователите на достъп до ресурсите на платформата ScienceDirect, тяхната производителност — измервана по броя на публикуваните научни статии и количеството цитирания — значително се повишава. Този факт се потвърждава от статистиката на много страни в света.

На базата на ScienceDirect през 2002 г. е създадена базата данни Scopus.

В Русия издателството Elsevier работи от 2003 г. От 2005 г. действа руската компания ООО «Рид Елсивер», с около 50 сътрудника.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. http://media.ft.com/cms/66ce3362-68b9-11df-96f1-00144feab49a.pdf
  2. http://media.ft.com/cms/8cb08ab2-4142-11dd-9661-0000779fd2ac.pdf
  3. вж. (еn) Cost of Knowledge
  4. Elsevier Company News(archived)
  5. Andrea Peterson, Washington post, Dec. 19, 2013 How one publisher is stopping academics from sharing their research

Връзки[редактиране | редактиране на кода]