Eyeon Fusion

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Eyeon Fusion
eyeon Fusion 6 icon
Информация
Разработчик eyeon Software Inc.
Последна версия 6.4
Юли 2012
Операционна система Windows и Линукс
Език на интерфейса Английски
Вид софтуер Визуални ефекти; Анимация
Лиценз Комерсиален софтуер
Уебсайт Официален сайт

Eyeon Fusion, Digital Fusion или Fusion (Орязани версии - DFX+, Vision (закрити) и Rotation) е програмен продукт за обработка на видео файлове, създаден от компанията „eyeon Software Inc“.[1][2][3] Програмата обикновено се използва за видео-композиране, цветова обработка и корекция, изрязване, махане на зелен и син екран, монтаж и специални ефекти в постпродукцията на филми, реклами и игри. Също така, има добри позиции и в областта на броудкаст дизайна.[4]

Fusion има 32 и 64 битови версии за Windows и Линукс.

История[редактиране | edit source]

„Fusion“ е първият в света възлово-базиран (node-based) композитинг софтуер.[5] Разработен през 1987 г. за нуждите на „Ню Йорк Продукшън & Дизайн“ за студиото им за постпродукция и визуални ефекти в Сидни, Австралия. Първата версия на софтуера е работила под DOS. По-късно е създадена компанията „eyeon Софтуер Инк“, специално за комерсиализация на програмата, както и всички операции, свързани със софтуера са преместени в Торонто, Онтарио, Канада.[6]

Интерфейс[редактиране | edit source]

Във Fusion се работи посредством възлово-базиран интерфейс, което означава, че обработката на графиката се извършва посредством закачащи се един след (за) друг инструменти - ефекти, които могат да се свързват помежду си в сложни системи, образувани от по-прости. Този тип композиции позволяват голяма гъвкавост на всеки визуален артист според опита и гледната си точка да обработи дадено изображение по десетки различни начина, поотделно или едновременно, както и във всеки един момент може да променя параметрите от по-ранен етап на обработката.

Работен екран[редактиране | edit source]

Работният екран е разделен на четири основни части, които са: работно поле, поле за настройки и две полета за наблюдение. Програмата дава възможност за отваряне и на още допълнителни полета в зависимост от нуждите.

  • Работно поле

Работното поле съдържа: Поле за композиране (Flow); поле за възникнали грешки и конзола за програмиране (Console); времева линия (Timeline) поле и лента; поле за проследяване и редактиране на кривите на анимацията (Spline); поле за бележки ( i ). По подразбиране се намира отдолу в ляво.

  • Поле за настройки

Полето за настройки съдържа: Поле за настройки на инструментите - ефектите (Tools); поле за настройки на модификациите (Modifiers). В тези полета се задава колко, по какъв начин и по кое време даден ефект да влияе на графиката. По подразбиране се намира в дясно на работния екран.

  • Поле за наблюдение

Полето за наблюдение съдържа: стерео дисплей, 3D работна среда и други разнообразни опции за наблюдение. По подразбиране полетата са две и се намират горе вляво.

  • Допълнителни полета

При необходимост, „Fusion“ позволява и отварянето на още допълнителни полета, които са: Сандък (Bins) полета, още полета за наблюдение (View) – неограничен брой и други.[8]

Версии[редактиране | edit source]

Официално име Версия Дата Коментари
Digital Fusion 1.0 Август 1996 Първа версия за Windows.
Digital Fusion 2.0 Ноември 1997 Таймлайн (времева линия) и 16 битов цвят.
Digital Fusion 2.5 Декември 1998 Добавен мрежов рендъринг.
Digital Fusion 3.0 Октомври 2000 Допълнителни инструменти (tools).
Digital Fusion 3.1 Януари 2002 2D инструменти за частици (particle).
Digital Fusion 4.0 Октомври 2002 Eyeonscript (скриптов език).
Fusion 5.0 Август 2005 3D работна среда за композиране.
Fusion 5.1 Декември 2006 Нов тип полигонална маска.
Fusion 5.2 Юли 2007 Импортиране на 3D модели.
Fusion 5.3 Април 2008 64 битова версия.
Fusion 6.0 Юни 2009 3D материали и стерео дисплей.
Fusion 6.1 Юли 2010 Подкрепа за „RenderMan“ (рендъринг генератор), „Python“ (език за програмиране) и „RED камера“. Поддръжка на езици OpenCL.
Fusion 6.2 Юни 2011 64 бит. версия за Linux; QuickTime подкрепа за Fusion 64; внасяне на SVG векторна графика; подобряване работата с частици (particle).
Fusion 6.3 Ноември 2011 Допълнителни инструменти за цвят (color tools); Нова версия на Primatte - 5; Подкрепа за „KONA 3G - AJA Video Systems“.
Fusion 6.4 Юли 2012 Връзка с AVID; Поддръжка на RAW и Jpeg 2000 формати; Подобрени 3D и геометрични частици (particle); Съвместимост с Windows 8.

Приложения[редактиране | edit source]

Някои от филмите, при които е използван Fusion.[9]

Източници[редактиране | edit source]

Връзки[редактиране | edit source]