Flight of Icarus

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„Flight of Icarus“
Сингъл на Iron Maiden
Издаден11 април 1983
Записан1982
Стилхевиметъл
Музикален издателEMI
АвторЕйдриън Смит, Брус Дикинсън
Хронология на синглите на Iron Maiden
The Number of the Beast“ (1982) Flight of Icarus“ (1983) The Trooper“ (1983)
Най-висока позиция

„Flight of Icarus“ е песен на британската хевиметъл група Айрън Мейдън. Излиза през 1983 г. в албума „Piece of Mind“ и е осмият сингъл на групата. Това е първият сингъл на групата пуснат и в САЩ.

Песента, чието име буквално се превежда като „Полет на Икар“, е базирана на древногръцката легенда за Икар и баща му Дедал. Според нея двамата били затворени в Лабиринта на остров Крит и за да избягат си направили криле от восък и пера. Икар не се вслушал в съвета на баща си и се приближил прекалено много до слънцето, което разтопило восъкът и той паднал в морето, където загинал. Вокалът Брус Дикинсън признава, че е изменил малко историята, за да направи аналогия с бунта на тийнейджърите срещу възрастните.

Според басиста Стив Харис студийната версия трябва да бъде по-бърза, за това на концерти песента е изпълнявана по-бързо. Първото соло е свирено от Дейв Мъри, второто от Ейдриън Смит, а финалното – отново от Мъри.

Съдържание[редактиране | редактиране на кода]

  1. „Flight of Icarus“ – 3:49 (Ейдриън Смит, Брус Дикинсън)
  2. I've Got the Fire – 3:53 (Рони Монтрос; кавър на Montrose)

Състав[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Flight of Icarus в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​