Google Play

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Google Play
Google Play logo.svg
Информация
Разработчик Google
Начални версии 23 октомври 2008;
преди 6 години
 (2008-10-23) (като Android Market)
Операционна система Android
iOS (без Плей Игри)[1]
Платформа Аndroid смартфони и таблети
Статус Активен / 1 милион+ налични приложения (към Юли 2013)
Вид софтуер Дигитално разпространение
Уебсайт https://play.google.com
Google Play в Общомедия

Google Play, също познат като Android Market е онлайн магазин за софтуер, разработен от Google за устройства, работещи под операционната система Android. Стартира се от приложна програма, наречена "Google Play Магазин", предварително инсталирана на повечето устройства с Android, което позволява на потребителите да преглеждат и свалят мобилни приложения, песни, книги, списания, филми и сериали публикувани от външни разработчици. Потребителите могат също да търсят и да прочетат подробна информация за приложения на интернет страницата на Google Play.

Приложенията биват безплатни и платени. Те могат да бъдат свалени директно на Android смартфон или таблет чрез приложението Play Магазин или чрез сайта. Тези приложения са целенасочени към потребители, базирани на хардуера на тяхното устройство, например телефон с акселерометър (за игри със завиване) или с предна камера (за онлайн видео разговори).

На 6 март 2012, с обединяването на Android Market и Google Music, услугата е преименувана на Google Play за да съвпадне с ребрандирането на стратегията за цифровото софтуерно разпространение от Google.

Каталог[редактиране | edit source]

Въвеждане на пазара[редактиране | edit source]

Google обявява Android Market на 28 август 2008 г. и го прави достъпен за потребителите на 22 октомври 2008 г. На 13 февруари 2009 г. е въведено поддържането на платени приложения за разработчици от САЩ и Великобритания,[2] с добавяне на още 29 страни на 30 септември 2010г[3]

Play Музика[редактиране | edit source]

Google Play Music
Информация
Разработчик Google
Начални версии 16 Ноември 2011
Последна версия 5.4.1413N
Операционна система Андроид, iOS
Статус Активна
Вид софтуер Дигитално разпространение
Google Play в Общомедия

На 16 ноември 2011, Google представи Google Music с музикален магазин, Google+ интеграция, и закупуване на музика. Обявено е партньорството между Google и трите най-големи лейбъли Universal Music Group, EMI, Sony Music Entertainment, както и много други малки лейбъли. За да отпразнуват пуска, неколцина музиканта пускат промоционално безплатни свои сингли, както и ексклузивни албуми чрез магазина. The Rolling Stones направиха своя дебют с живия запис Brussels Affair (Live 1973), както и Pearl Jamс живия си концерт в Торонто 9.11.2011 Toronto, Canada.[4]

Облачен медия плеър беше подсказан на годишната конференция, давана от Google през 2010, където зам. председателя на отдела по социални мрежи Вик Гундотра показа отделение "Музика" в мобилното приложение (тогава) Android Market.[5] Музикалната стрийминг услуга беше представена на 10 май 2011 на конференцията Google I/O като Бета Музика и пусната официално като Гугъл Музика, преди ребрандирането към Google Play. Услугата поддържа стрийминг към Андроид устройства и уеб-браузъри, които поддържат Adobe Flash Player.[6] При пуска, услугата е достъпна само с покана и само за жители на САЩ.[7] През Ноември 2011, е пусната публично, но все още само за жители на САЩ.[8]

Според Google има стотици безплатни песни в Google Play и милиони за закупуване. Потребителите също така могат да качват до 20,000 от личната си колекция песни безплатно. Песните в Google Play Музика са на цени US$1.29, $0.99, $0.69 и безплатни. Потребителите също така получават предположения, базирани на песните, които слушат най-много. Google Play Mузика може да се слуша на сайта на Google Play или на Андроид и iOS устройства. Също така песните могат да бъдат запазвани за по-късно слушане, когато нямат интернет.

Google също така отбеляза, че "от време на време ние ще показваме ексклузивни концерти и интервюта."[9]

Услугата позволява на потребителите автоматично да създават плейлисти от "песни, които са близки по звучене" [10] използвайки функция, позната като Instant Mix.[10][11]

Достъпни са и алтернативни плейъри за услугата, например G-Ear за Mac, и GMusic за Windows.

На 29 октомври, 2012, Google оповести, че Google Play в САЩ и Европа ще получи съвпадение на песни: възможността Google да сканира личната колекция от песни на потребителите и да ги направи достъпни онлайн, без нуждата те да бъдат лично добавяни. Google също така обяви партньорството си с Warner Music Group, единственият голям лейбъл, който не присъства в услугата.[12] Google съобщи, че потребителите във Франция, Германия, Италия, Испания, и Обединено Кралство ще могат да купуват музика от Google Play от 13 Ноември, 2012.[13]

Към ноември 2014 Google Play Music е достъпна в 59 страни из света..[14]

На 3 ноември 2014 услугата стана достъпна официално на територията на България, на цена 8,99 лв. на месец, като конкурира Спотифай, който беше официално пуснат декември 2013 на цена 9,99 лв. Всеки, който се абонира за Пълен достъп до 7 януари таксата на месец ще е 7,99 лв.

Play Музика Пълен Достъп[редактиране | edit source]

На 15 Май, 2013 по време на конференцията Google I/O, Google представи Google Play Music All Access, музикална стрийминг платформа, която дебютира незабавно в САЩ на цена $9.99 месечно ($7.99 ако се абонирате преди 30 юни 2013 ). Новата услуга позволява на потребителите да комбинират каталога на All Access с личната си колекция от до 20,000 песни.

Play Книги[редактиране | edit source]

Google Play Books
World map of countries where Google Play Books are available.png
Страните, в които се предлагат Гугъл Плей Книги
Информация
Разработчик Google
Последна версия 3.1.33
Операционна система Андроид, iOS
Статус Активна
Вид софтуер Дигитално разпространение
Google Play в Общомедия

Google Play Books (Google Play Книги) предлага над 4 милиона заглавия.[15] Закупените книги са запазвани в облака и са достъпни както онлайн, така и офлайн чрез официалният сайт и приложението за Андроид и iOS.

На 15 май, 2013, Google обнови официалното приложение и за двете платформи, ъпдейта позволи на потребителите да качват свои книги във формат PDF и EPUB. На потребителите е даден лимит от 1,000 книги безплатно, стига те да са до 50MB.[16]. На 1 март 2014 лимитът за качване e удвоен на 100MB.

Google Play Книги е само лиценз за четене на книга. Ако купувачът пътува в страна, където услугата не е достъпна, тогава книгите в устройството може да бъдат изтрити. В такъв случай, книгите ще трябва да бъдат свалени щом пътникът се завърне в страна, където книгите се продават.[17]

Към ноември Google Play Книги са достъпни в 61 държави.[14]България не присъства в списъка.

Въпреки че в България Книгите не са достъпни за закупуване официално, има различни хакове, чрез които може да използвате качването на до 1,000 книги, както и да купувате същите.

Play Павилион[редактиране | edit source]

Google Play Newsstand
Информация
Разработчик Google
Начални версии 20 November 2013
Последна версия 3.2.0
Операционна система Андроид
Статус Активна
Вид софтуер Дигитално разпространение
Google Play в Общомедия

Google Play предлага покупка на списания в САЩ, Австралия, Канада, и Обединено кралство.[14]

На 20 ноември 2013 Google Play Списания е преименуван на Google Play Павилион и комбиниран с функциите на Google Currents и Списания в един общ продукт, който предлага абонамент за списания, уеб фийдове и сървърно генерирани актуални фийдове[18]

Play Филми и сериали[редактиране | edit source]

Google Play Movies & TV
Информация
Разработчик Google
Последна версия 3.1.22
Операционна система Андроид
Статус Активна
Вид софтуер Дигитално разпространение
Google Play в Общомедия

Според Google, има хиляди филмови заглавия и сериали достъпни на Google Play Филми и сериали, някои с висока разделителност, включително комедии, драма, анимации, екшън и документални. Филмите могат да бъдат взимани под наем или купувани и гледани на сайта на Google Play или чрез обособеното приложение за Андроид. Някои заглавия са само достъпни за наемане, някои само за купуване, а други и за двете. Сериалите могат да бъдат купувани по отделни епизоди или по сезони, но не могат да бъдат наемани. Също така, потребителите могат да запазят филмите и сериали за офлайн гледане и да ги гледат по-късно, чрез приложението.[19]

Към 15.12.2013 Филмите са достъпни в: Австралия, Бразилия, Канада,Франция, Германия, Индия,Испания, Италия, Япония, Корея, Мексико, Русия, Обединено кралство и САЩ.

Към 15.12.2013 Сериалите са достъпни в: Обединено кралство, Япония и САЩ.

Play Игри[редактиране | edit source]

Google Play Games
Информация
Разработчик Google
Начални версии 16 май 2013;
преди 18 месеца
 (2013-05-16)
Последна версия 1.5.08
Операционна система Андроид
Статус Активна
Вид софтуер Дигитално разпространение
Google Play в Общомедия

Google Play Игри е услуга проектирана за Андроид, iOS и уеб, чиито функции са: мултиплейър в реално време, постижения , класация, и облачно запазване. Тази услуга е подобна на тази на Apple, която носи иметоGame Center. Въпреки че отШаблон:When вече става популарна, все още е лимитирана до няколко заглавие като Super Stickman Golf 2, PBA Bowling, World of Goo, Osmos HD, и други.

Услугата е представена на Google I/O 2013 заедно с много други нови услуги, също така е създадено приложение на 24 юли 2013 на събите наречено "Закуска със Сундар Пичай" (Директора на отдела за Андроид и Хром ОС) заедно с новия Нексус 7 II , Андроид 4.3 и Хромкаст.

Play Магазин[редактиране | edit source]

Play Store
Информация
Разработчик Google
Начални версии 22 октомври 2008;
преди 6 години
 (2008-10-22)
Последна версия 4.6.17[20]
Операционна система Андроид
Статус Активна
Вид софтуер Дигитално разпространение
Google Play в Общомедия
Предлага се в Google Play лого

Play Store, първоначално Android Market, е дигитално софтуерно приложение за дигитална дистрибуция заАндроид, разработено и поддържано от Google. Приложението позволява на потребителите да търсят и свалят музика, книги, списания, филми, сериали и приложения от Google Play.

Android Market беше ребрандиран на Play Store на 6 Март 2012. Android Market се обновява автоматично, така че старите устройства да не останат назад.[21]

Приложения и ръст на свалянията[редактиране | edit source]

Към 30 юли 2013 г., в Google Play има над 1 000 000 приложения, които са били сваляни над 50 милиарда пъти.

Година Месец Приложения Сваляния
2009 г. Март 2,300
Декември 16,000
2010 г. Март 30,000
Април 38,000
Август 80,000 1 милиард
Октомври 100,000
2011 г. Май 200,000 3 милиарда
Юли 250,000 6 милиарда
Октомври 319,000
Декември 380,297 10 милиарда
2012 г. Януари 400,000
Февруари 450,000
Май 500,000
Юни 600,000 20 милиарда
Септември 675,000 25 милиарда
Октомври 700,000
2013 г. Февруари 800,000
Април 850,000 40 милиарда
Май 48 милиарда
Юли 1 000 000 50 милиарда

Употреба и ценова структура[редактиране | edit source]

За потребители[редактиране | edit source]

Googe Play филтрира списъка от приложения до такива, които са съвместими с устройството на потребителя. В допълнение, потребителите могат да бъдат изправени пред допълнителни ограничения за избор на приложения, ако разработчиците са обвързани в своите приложения към определени оператори или държави. Операторите могат да забранят някои приложения, например приложения за свързване.

Към май 2011 г., в 131 страни потребителите могат да купуват платени приложения от Android Market. Някои оператори предлагат директно таксуване за покупки от Google Play. Покупки на нежелани приложения могат да бъдат възстановени в рамките на 15 минути от времето на сваляне. Няма изискване Android приложенията да се придобиват от Google Play. Потребителите могат да изтеглят Android приложения от уеб сайта на разработчика или чрез трета страна, алтернативна на Google Play.

За разработчици[редактиране | edit source]

Google Play приложението не е с отворен код. Само Android устройства, които отговарят на изискванията за съвместимост на Google може да инсталират и да имат достъп до приложението на Google със затворен код Google Play App, подлежащо на лицензионно споразумение с Google, което е безплатно.

Разработчиците от 31 страни могат да разпространяват приложения в Google Play. Въпреки това разработчиците заплащат 25 долара(еднократно) за регистрация като разработчик в Google Play. Разработчиците на приложения получават 70% от цената на приложението, а останалите 30%, се разпределят между мобилни оператори и посредници при разплащанията. Google сама по себе си не получава процент. Приходите, реализирани от Google Play, се плащат на разработчиците чрез сметки в Google Checkout, или чрез Google AdSense в някои страни. Важно е да се спомене, че в някой страни може да се разпространяват приложения, но те трябва да се безплатни, например България. Пак обаче трябва да се заплати 25 доларовата такса за регистрация.

Подаръчни ваучери[редактиране | edit source]

Източници[редактиране | edit source]

 1. Google Mobile. // Google.com. Посетен на 2013-06-10.
 2. Chu, Eric. Android Market Update Support. // 13 февруари 2009 г..
 3. Bray, Tim. More Countries More Sellers More Buyers. // 30 септември 2010г.
 4. Hyden 2011 .
 5. Siegler 2010 .
 6. Slattery 2011 .
 7. Chansanchai 2011
 8. The Verge 2011 .
 9. 25. Google PlayШаблон:Spaced ndash Google+. // Plus.google.com. Посетен на 1 May 2012.
 10. а б Barra 2011 .
 11. Creating instant mixes – Google Play Help. // Support.google.com. Посетен на 2012-10-29.
 12. Google Play: More entertainment, more countries. // Google: Official Blog. Посетен на October 29, 2012.
 13. Song matching coming to Google Play, music purchases coming to Europe on November 13. // The Next Web. Посетен на October 29, 2012.
 14. а б в International availability of content. // Google Play Help.
 15. Features of a book on Google Play. // Google Play. Посетен на 2012-12-13.
 16. Google Play Books enables user ebook uploads, Google Drive support. // The Verge, 2013-05-15. Посетен на 2013-05-16.
 17. Limer, Eric. Travelers Beware: Google Play Might Delete All Your Books. // Gawker Media, 17 August 2013. Посетен на 17 August 2013.
 18. Google Play Newsstand merges Currents, magazines and newspapers on Android today, iOS in 2014, Engaget
 19. Offline Viewing on Your Android Device. // Support.google.com. Посетен на 29 June 2012.
 20. [{{{url}}} Download: Latest Google Play Store 4.5.10 With Shared Play Store Activity, IAP Indicator, And More]. // Android Police, 5 December 2013. Посетен на 6 December 2013.
 21. Updating Android Market/Google PlayШаблон:Spaced ndash Google Play Help. // Support.google.com. Посетен на 7 March 2012.