Черна бразилска тарантула

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Grammostola pulchra)
Черна бразилска тарантула
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
тип:Членестоноги (Arthropoda)
клас:Паякообразни (Arachnida)
разред:Паяци (Araneae)
семейство:Тарантули (Theraphosidae)
род:Grammostola
вид:Черна бразилска тарантула (G. pulchra)
Научно наименование
Mello-Leitão, 1921
Черна бразилска тарантула в Общомедия
[ редактиране ]

Черна бразилска тарантула (Grammostola pulchra) е вид от семейство тарантули, обитаващ територията на Бразилия.[1] Видът е ценен като домашен любимец, заради дългата продължителност на живота му и репутацията му на паяк с кротък характер, както и заради красивата му тъмна окраска.

Възрастните екземпляри са почти изцяло черни. Като повечето южноамерикански тарантули и този вид по тялото си има косъмчета, които при стрес отделя върху кожата на нападателя, където те причиняват силно дразнене. Смята се, че когато се отглежда в плен и бива държан в ръка с времето престава да се плаши и да отделя косъмчетата, което прави вида подходящ за начинаещи. Когато се почувстват застрашени черните бразилски тарантули е по-вероятно да се опитат да избягат. Отровата им не е толкова силна и дразнеща, колкото отровата на други видове от семейство тарантули.

Черната бразилска тарантула нараства бавно и са ѝ необходими до 8 години, за да достигне полова зрелост и разкрач до 18 cm. Тъй като расте бавно и е наложена забрана върху износа ѝ, зрелите женски екземпляри (предпочитани пред мъжките, поради по-дългата продължителност на живота им) са като цяло скъпи. Както и при другите видове тарантули, женските почти винаги надживяват мъжките с години.

При отглеждане в плен младите екземпляри винаги при възможност се опитват да намерят леговище, в което да се заровят, но не е вредно за здравето им и ако нямат такива условия. Ключово условие за отглеждането им в комфорт е наличието на сух субстрат на дъното на терариума им. Повечето екземпляри от вида са ящни в сравнение с други представители на род Grammostola. Хранят се с брашнени червеи, щурци, хлебарки и други дребни насекоми.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Taxon details Grammostola pulchra Mello-Leitão, 1921 // World Spider Catalog, Natural History Museum Bern. Посетен на 2022-08-09. (на английски)
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Grammostola pulchra в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​