IMPAC

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Наградата IMPAC (на английски: International IMPAC Dublin Literary Award, на ирландски: Duais Liteartha Idirnáisiúnta Bhaile Átha Chliath) е ред най-престижните литературни награди в света.

Учредена е през 1996 г. от градския съвет на Дъблин и американския инвестиционен фонд IMPAC. Сред програмните задачи на наградата е възраждането на славата на Дъблин като „литературна Мека“. Връчва се всяка година на най-доброто белетристично произведение на английски език. Размерът на наградата е 100 хиляди евро.

Наградата IMPAC е не само измежду най-добре подплатените финансово награди, но и сред най-демократичните в света, доколкото може да бъде спечелена от писател от всяка националност и от всяка държава. Единственото изискване е публикация на книгата му на английски език. Ако обаче книгата първоначално е издадена на друг език, то 25% от паричното й изражение отива при преводача й на английски.

Произведенията се предлагат за обсъждане от журито първоначално от обществени библиотеки по целия свят според резултатите от допитвания до читателите. Международно жури избира от общото количество от винаги над сто книги „съкратен списък“ от няколко най-достойни. Например през 2008 г. предложени са били книги от 37 автори, посочени от 161 библиотеки по света. През 2010 г. авторите с предложени книги са дори 156.

Лауреати[редактиране | edit source]

Български романи, предложени за наградата IMPAC[редактиране | edit source]

Виж също[редактиране | edit source]

Източници[редактиране | edit source]

  1. Владимир Гаджев, „Зам.-министърка и директорка пишат романи и си ги предлагат за награди в чужбина“, e-vestnik, 19 май 2009

Външни препратки[редактиране | edit source]