Ибупрофен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Ibuprofen)
Структурна формула
Химична формула C13H18O2
Химично наименование: (RS)-2-(4-изобутил-фенил)-пропионова киселина
Научно наименование: Ibuprofen – INN
Достъп по пациента: Свободен, без рецепта.
Търговски названия: Advil, Panactiv, Motrin, Nuprin, Brufen, Act-3, Emodin, Genpril, Haltran, Menadol, Excedrin, Rufen, Provel, Medipren, Ibuzidine, Ibufen, Ibuprom, Nurofen, Nurofen Express, Ibudolor и др.
Точка на топене 76 °C
200 mg таблетки Ibuprofen
Шишенце с Ibuprofen

Ибупрофен (Ibuprofen, Iboprofenum) е нестероидно противовъзпалително средство с изразен противоревматичен ефект. Аналгетик и антипиретик.

Блокира ензима циклооксигеназа (Cox-1 и Cox-2), отговорен за синтеза на простагландините и на това се дължат гореспоменатите му ефекти.

Ибупрофенът съществува под формата на 2 енантиомера: S- и R-ибупрофен. Само S-ибупрофен (също (+) Ибупрофен или Дексибупрофен} се използва като болкоуспокояващо. Трябва да се има предвид възможността за преход между двете форми в тялото.

Показания[редактиране | редактиране на кода]

Главоболие (включително леки форми на мигрена), ревматоиден артрит, мускулни, постоперативни и менструални болки, зъбобол, болки в гърба, остеоартрити и др. Освен това, при температура и симптоми на простуда и грип.

Противопоказания[редактиране | редактиране на кода]

Алергия към медикамента. При язва на стомаха или получаване на стомашно-чревни кръвоизливи. Ако пациентът има тежка чернодробна, бъбречна или сърдечна недостатъчност.

Странични действия[редактиране | редактиране на кода]

Понякога могат да се наблюдават световъртеж, диспепсия, кожни обриви, гадене и повръщане, разстройство, запек, стомашни болки, безпокойство и нервност. Улцерация на стомашната и чревните стени, както свързано с това кървене.

Лекарствени взаимодействия[редактиране | редактиране на кода]

Може да повиши кръвното ниво на лития, намалявайки отделянето му през бъбреците. Увеличеното ниво на лития може да доведе до литиево отравяне. Когато се приема с аминогликозиди е възможно да увеличи плазменото им съдържание. Приемането му с антикоагуланти или при хемодилуция трябва да се избягва.

Приложение и дозировка[редактиране | редактиране на кода]

Ибупрофен е основна съставка в няколко медикамента на българския пазар, които могат да се купят без рецепта. Задължително да се следва упътването към всеки един медикамент, т.к. дозировките са различни. Особено внимание трябва да се отдели при бременност и кърмене. Приемът трябва да бъде по време на хранене с течност.

При възрастни: Под лекарски контрол максималната дневна доза е 3,2 g. Максималната доза при неконтролиран прием е 1,2 g/ден.

Не е желателно да се приема повече от 10 дена като болкоуспокояващо и повече от три дена като антипиретик без изрично лекарско предписание.

При деца на възраст от 6 до 12 години дозировката се определя спрямо килограмите.

Лекарствени форми и опаковка[редактиране | редактиране на кода]

Генеричен ибупрофен не се продава в България, но той е основна съставка на лекарствени средства без рецепта. В повечето случаи те са със съдържание от 200, 400, 600 или 800 mg ибупрофен. Дъвчащите таблетки са 50 или 100 mg, докато капсулите са 200 mg. Оралните капки са 40 mg/ml, а суспензията e 100 mg/2,5 ml и 100 mg/5 ml.

Съхранение[редактиране | редактиране на кода]

Ибупрофенът трябва да се съхранява на стайна температура, между 15 и 30 °C.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]