Joma

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Joma Sport S.A.
Лого на Joma Sport S.A.
Основана 1965
Седалище Портийо де Толедо, Испания
Продукти Спортно облекло
Уебсайт http://www.joma-sport.com/

Jóma е испанска промишлена компания, специализирана в производството на спортно облекло и обувки. Главният офис на компанията се намира в малкото градче Портильо-де-Толедо, близо до административния център на провинция Толедо (Испания).

История[редактиране | edit source]

1965-2000[редактиране | edit source]

Компанията е основана през 1965 от Фруктуозо Лопес. Joma започва производството на своята продукция със щат от само 8 души. С течение на времето Joma завоюва репутацията на надежден производител на висококачествени футболни обувки, футболни екипи, спортни обувки и ежедневно облекло. През 1992 компанията заема първо място по продажби на футболни обувки в Испания. През 1997 Joma става лидер в продажбите на футболни обувки и екипи за футбол на малки врати благодарение на разработването на нови видове спортни обувки в сътрудничество с играчи и водещи специалисти. Малкият към момента на своето основаване завод в Портильо-де-Толедо се превръща през 2000 в модерно предприятие с обща площ от 70 000 м2[1]. Joma създава собствен научноизследователски център, който разработва нови видове спортни обувки в сътрудничество с Асоциацията за изследване на обувки в Толедо и Института по биомеханика в град Валенсия.

2000-2010[редактиране | edit source]

Днес Joma е транснационална компания с широка мрежа от дъщерни компании в САЩ, Германия, Китай, Италия, Мексико, Хонконг, Панама и осъществява дистрибуция на своите стоки в повече от 70 страни по света. Предприятията на компанията са разположени в Испания, Китай и Мексико и осигуряват работа на повече от 1000 работници. През 2007 Joma влиза във „Форум на признатите марки на Испания“ като една от 70 марки в страната с най-голямо разпространение по света и лидерство в отрасъла[2]. През 2007 компанията е спонсорирала повече от 40 професионални отбора и повече от 500 спортисти по целия свят. През 2009 компанията сключва споразумение за спонсорство с Федерацията на Испания по лека атлетика, съгласно което лекоатлетите на тази страна четири години ще се състезават с екипите на Joma [3].

Joma в България[редактиране | edit source]

Joma предоставя екипировка на следните български тимове :

Български национален отбор по футбол

ПФК Локомотив (Пловдив)

ПФК Левски (София)

ПФК Локомотив (София)

ПФК Пирин (Благоевград)

ПФК Брестник 1948 (Пловдив)

ПФК Славия (София)

ПФК Шумен 2010

Етър (Велико Търново)

Продукция[редактиране | edit source]

Компанията произвежда мъжко, дамско и детско спортно облекло и обувки за футбол, тенис, фитнес, лека атлетика, футбол на малки врати (футзал).

Ръководство[редактиране | edit source]

Президент — Фруктуозо Лопес, председател на управителния съвет на компанията — Хосе Мануел Лопес.

Източници[редактиране | edit source]

  1. Joma history 2000
  2. The leading Spanish brand in sport shoes and clothes
  3. Joma presented the Spanish Athletic National Team collection in a big event

Външни препратки[редактиране | edit source]