Joma

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Joma Sport S.A.
Лого на Joma Sport S.A.
Основана 1965
Седалище Портийо де Толедо, Испания
Продукти Спортно облекло
Уебсайт http://www.joma-sport.com/

Jóma е испанска промишлена компания, специализирана в производството на спортно облекло и обувки. Главният офис на компанията се намира в малкото градче Портильо-де-Толедо, близо до административния център на провинция Толедо (Испания).

История[редактиране | edit source]

1965-2000[редактиране | edit source]

Компанията е основана през 1965 от Фруктуозо Лопес. Joma започва производството на своята продукция със щат от само 8 души. С течение на времето Joma завоюва репутацията на надежден производител на висококачествени футболни обувки, футболни екипи, спортни обувки и ежедневно облекло. През 1992 компанията заема първо място по продажби на футболни обувки в Испания. През 1997 Joma става лидер в продажбите на футболни обувки и екипи за футбол на малки врати благодарение на разработването на нови видове спортни обувки в сътрудничество с играчи и водещи специалисти. Малкият към момента на своето основаване завод в Портильо-де-Толедо се превръща през 2000 в модерно предприятие с обща площ от 70 000 м2[1]. Joma създава собствен научноизследователски център, който разработва нови видове спортни обувки в сътрудничество с Асоциацията за изследване на обувки в Толедо и Института по биомеханика в град Валенсия.

2000-2010[редактиране | edit source]

Днес Joma е транснационална компания с широка мрежа от дъщерни компании в САЩ, Германия, Китай, Италия, Мексико, Хонконг, Панама и осъществява дистрибуция на своите стоки в повече от 70 страни по света. Предприятията на компанията са разположени в Испания, Китай и Мексико и осигуряват работа на повече от 1000 работници. През 2007 Joma влиза във „Форум на признатите марки на Испания“ като една от 70 марки в страната с най-голямо разпространение по света и лидерство в отрасъла[2]. През 2007 компанията е спонсорирала повече от 40 професионални отбора и повече от 500 спортисти по целия свят. През 2009 компанията сключва споразумение за спонсорство с Федерацията на Испания по лека атлетика, съгласно което лекоатлетите на тази страна четири години ще се състезават с екипите на Joma [3].

Joma в България[редактиране | edit source]

Joma предоставя екипировка на следните български тимове :

ПФК Локомотив (София)

ПФК Пирин (Благоевград)

ПФК Брестник 1948 (Пловдив)

ПФК Славия (София)

ЕТЪР (Велико Търново)

Продукция[редактиране | edit source]

Компанията произвежда мъжко, дамско и детско спортно облекло и обувки за футбол, тенис, фитнес, лека атлетика, футбол на малки врати (футзал).

Ръководство[редактиране | edit source]

Президент — Фруктуозо Лопес, председател на управителния съвет на компанията — Хосе Мануел Лопес.

Източници[редактиране | edit source]

  1. Joma history 2000
  2. The leading Spanish brand in sport shoes and clothes
  3. Joma presented the Spanish Athletic National Team collection in a big event

Външни препратки[редактиране | edit source]