Обикновена кръсточовка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Loxia curvirostra)
Обикновена кръсточовка
♂ Обикновена кръсточовка
Обикновена кръсточовка
♀ Обикновена кръсточовка
Обикновена кръсточовка
Природозащитен статут
LC
Незастрашен[1]
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
клас:Птици (Aves)
разред:Врабчоподобни (Passeriformes)
семейство:Чинкови (Fringillidae)
род:Кръсточовки (Loxia)
вид:Обикновена кръсточовка (L. curvirostra)
Научно наименование
Linnaeus, 1758
Разпространение
Обикновена кръсточовка в Общомедия
[ редактиране ]
Loxia curvirostra
Loxia curvirostra

Обикновената кръсточовка (Loxia curvirostra) е птица малко по-едра от обикновеното врабче, която обитава повсеместно залесените с иглолистни гори части на планините в България.

Физически характеристики[редактиране | редактиране на кода]

Дължина на тялото: 16 – 18 см. Името си носи от кръстосания клюн, който служи за разтваряне на шишарки.

Има добре изразен полов и възрастов диморфизъм. Мъжките са с червено обагрено тяло и кафяво-зеленикави криле. Женските са по-скоро с жълто-зеленикаво оперение по тялото и по-тъмни криле. Младите са сивокафяви с надлъжни петна. Човката е масивна със закривени връхчета, които се кръстосват. Ако птицата бъде гледана в неволя и при липсата на храна, в която да износва връхчетата на човката, те се удължават и могат да достигнат значителни размери.

Начин на живот и хранене[редактиране | редактиране на кода]

Кръсточовките са спокойни и любопитни птици. В неволя поведението им напомня на това на папагалите. В клетката се придвижват, катерейки се с крака и захващайки се с клюн, като често са надолу с главата.

Основната храна на кръсточовката е еднообразна – различни видове семена на иглолистни дървета, буков жълъд, слънчоглед, дървесни пъпки, рядко насекоми. Със специално конструираната си човка птицата лесно отваря и измъква семената от шишарките. След като са минали през човката ѝ шишарките изглеждат доста „рошави“ – със смачкани и развлакнени люспи. Този тип „повредени шишарки“ са типични за местообиталището на кръсточовките. С начина си на хранене спомага за разпространението на иглолистните дървета.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Кръсточовката се размножава два пъти годишно – края на февруари и началото на лятото. Зимното гнездо е масивно, добре тапицирано с мъх, лишеи, перца. Лятното е с по-лека конструкция. По време на мътенето мъжкия храни женската в гнездо

Допълнителни сведения[редактиране | редактиране на кода]

Кръсточовката има чашковидно гнездо с дебели стени. През лятото гнезди по по-високите части на дървото, а през зимата по по-ниските. На територията на България е защитен вид.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Loxia curvirostra (Linnaeus, 1758). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 27 декември 2021 г. (на английски)