Adobe Flash

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Macromedia Flash)
Вижте пояснителната страница за други значения на Флаш.

Adobe Flash
Информация
РазработчикAdobe Systems
Последна версия29.0.0.171
7 юни 2018 г.
Операционна системаWindows, macOS
Статуснеактивен от 31 декември 2020
Вид софтуерСофтуер за създаване на мултимедия
ЛицензПатентован софтуер, Договор за ползване
УебсайтAdobe.com страница за Adobe Flash
Adobe Flash в Общомедия
swf

Adobe Flash (известен преди като Macromedia Flash и Shockwave Flash) е приложен софтуер, предназначен за създаване на интерактивни мултимедийни приложения.

През юли 2017 г. Adobe признава, че технологията Flash е остаряла, затова нейният жизнен цикъл ще завърши в края на 2020 г., когато Adobe ще прекрати поддръжката и разпространението на Flash.[1]

Предназначение и възможности[редактиране | редактиране на кода]

Създаден от компанията Macromedia през 1996 година, Flash става една от най-популярните и използвани мултимедийни среди за създаване на анимирани интернет страници, уеб реклами, уеб игри, както и на различни програми и презентации. Adobe Flash съчетава векторна и растерна графика, а благодарение на вградения скриптов език ActionScript става възможно реализирането на интерактивност. Има богати възможности за възпроизвеждане на видео и аудио, което прави средата привлекателна както основно средство в работата на много професионални дизайнери. Flash позволява създаването на така наречените rich internet applications.

Поддържани файлови формати[редактиране | редактиране на кода]

С помощта на Adobe Flash се създават проекти с разширение .fla, от които впоследствие се изработва изходният .swf файл. Той се възпроизвежда чрез софтуера Adobe Flash Player. Възпроизвеждането на .swf файлове е възможно в почти всички браузери, като в някои тази функционалност е вградена, а в други е достъпна чрез специално разширение.

Освен в .swf формат Adobe Flash дава възможност да се генерират и изпълними файлове (.exe или .hqx). Те съдържат в себе си .swf файла, но в този случай не се налага да бъде инсталиран Adobe Flash Player за да е възможно възпроизвеждането им. Анимираните клипчета могат да бъдат експортирани и в *.avi формат, което позволява възпроизвеждането им от широко разпространените плейъри.

Реализация[редактиране | редактиране на кода]

Още от първите си версии флаш използва език за програмиране, наречен ActionScript. Той е във версия 3, като съкратено се използва абревиатурата AS3. AS3 е език за обектно програмиране, базиран на ECMAScript. Той се използва за изработка на уеб страници, уеб и десктоп игри, някои десктоп приложения Adobe AIR среда, а дори е използван и в роботиката (виж Make Controller Kit). Разработен е от Macromedia като език за създаване на интерактивност на 2D графики, днес се е превърнал в един от най-мощните езици за уеб разработка.

Други инструменти за разработка на флаш са Adobe Flash Builder, Adobe Animate, FlashDevelop или всеки текстов редактор в комбинация с Apache Flex SDK. Потребителите могат да отварят съдържанието с Flash Player (за уеб браузъри), Adobe AIR (за десктоп и мобилни приложения) или плейъри на трети страни като Scaleform GFx (за видео игри). Adobe Flash Player позволява изобразяването на флаш в браузъра и се поддържа от Microsoft Windows, macOS и Linux операционни системи.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Flash & Future of Interactive Content // Adobe. 25 юли 2017. Посетен на 26 юли 2017.