Начална страница

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Main Page)
Направо към: навигация, търсене
Добре дошли в Уикипедия,
Съдържа 168 438 статии на български език.

Картинка на деня


На 31 октомври през...

Знаете ли...

Статия на седмицата

Влак по теснопътната железопътна линия при навлизане в тунел №8 между спирка Цепина и гара Долене.

Теснопътната железопътна линия Септември – Добринище е еднопосочна, неелектрифицирана и единствената действаща теснопътна железопътна линия в България, с междурелсие 760 mm. Трасето води от Септември (на главен път СофияПловдив) до Добринище, като преминава през 25 гари и спирки, по-големите, от които са Велинград, Якоруда, Разлог и Банско. Чрез теснопътната железопътна линия се свързват най-западната част на Горнотракийската низина със Западните Родопи, Рила и Пирин. Трудният терен е определящ за ниската скорост на движение на влаковете. Гара Аврамово, намираща се на 1267,4 m надморска височина, е най-високо разположената гара на Балканския полуостров.

Железопътната линия е строена на шест етапа между 1921 и 1945 г. Първата отсечка от гара Септември до гара Велинград е въведена в експлоатация на 1 август 1926 г. Общата и́ дължина е 125 km и има множество изкуствени съоръжения – мостове, тунели и спираловидни изкачвания. По цялата железопътна линия са прокопани 35 тунела с обща дължина 2857,86 m. Изградени са над 20 моста и повече от 100 водостока.

Главната цел за построяването на железопътната линия е използването на горите в Западните Родопи и Рила. Благодарение на факта, че преминава през недостъпни до тогава територии, тя има териториално- и селищноустройствена роля. Историята на теснопътната железопътна линия започва през 1916 г., по време на Първата световна война, когато командването на Втора армия настоява за свързването на Неврокоп (днес Гоце Делчев) с главната железопътна мрежа на България, както и за използването на родопските гори за нуждите на армията. На 1 август 1926 г., е пуснат в експлоатация първият етап от линията от Саранбей (днес Септември) до Лъджене (днес квартал на Велинград). Трасето е дължина 38,8 km. На 3 юли 1927 г. е въведена в експлоатация отсечката между Лъджене (Велинград) и Чепино-баня (днес спирка Велинград-юг). Нейната дължина е 2,9 km. Временната експлоатация на участъка Велинград – Якоруда започва на 12 декември 1937 г. Включена е в редовното разписание за движение на влаковете. Неговата дължина е 43,769 km. На 30 юли 1939 г. е предаден за експлоатация участъкът Якоруда – Белица, заедно с него е официално открит и пуснатият по-рано във временна експлоатация участък Чепино баня – Якоруда. На откриването присъства цар Борис III, който сам управлява влака. Този участък е с дължина 15,4 km. На 3 март 1943 г. е пуснат в експлоатация дългият 18,120 km участък от Белица до Банско. Последният участък, който е построен, е Банско – Добринище. Неговата дължина е 6,6 km и е открит на 9 декември 1945 г.

Теснопътен железопътен клон № 17 от Националната железопътна мрежа на България, от Пазарджик до Варвара е открит на 27 октомври 1928 г. по настояване на местното население. Дължината на железопътната линия е 16,703 km. От 1 октомври 2002 г. отклонението Пазарджик — Варвара, е закрито и впоследствие демонтирано. още »

Съдържание

Това е общ преглед на категориите в Уикипедия по теми.

Sciences exactes.svg Наука

Nuvola apps kcmsystem.svg Техника и технологии

Nuvola apps personal unisex.pngЧовек

Nuvola apps kuser.svg Общество

Nuvola apps package graphics.svgКултура

Terrestrial globe.svg География

Architecture see also.svg История

Nuvola apps kpovmodeler.svg Математика

По азбучен ред

If you don't speak Bulgarian, please visit our embassy.

Сродни проекти


Уикицитат Уикицитат
Цитати, афоризми, крилати фрази
Уикиречник Уикиречник
Многоезичен речник
Уикикниги Уикикниги
Книги, учебници и ръководства
Уикиновини Уикиновини
Новини
Сродните на Уикипедия проекти се поддържат от Фондация Уикимедия.

Тази страница е защитена. Ако желаете да направите промени, моля редактирайте тестовата страница или ни оставете бележка на нейната дискусионна страница.