Маруун Файв

Това е добра статия. Щракнете тук за повече информация.
от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Maroon 5)
Тази статия е за групата от Лос Анджелис. За групата от Нордхаузен вижте Маруун.

„Маруун Файв“
Информация
ОтЛос Анджелис, САЩ
СъздаванеЛос Анджелис, САЩ
СтилПоп рок, Поп
Активностот 1994 г.
Музикален издателA&M/Octone Records
Universal Music Group
УебсайтMaroon 5
ЧленовеАдам Лавин
Джеймс Валънтайн
Джеси Кармайкъл
Мики Мейдън
Мат Флин
Бивши членовеРайън Дюсик (1997–2006)
„Маруун Файв“ в Общомедия

„Маруун Файв“ (на английски: Maroon 5) е американска поп-рок група от Лос Анджелис, Калифорния, съставена от петима музиканти: Адам Лавин (вокал, китара), Джеймс Валънтайн (китара, бек вокал), Джеси Кармайкъл (клавирни, бек вокал), Мики Мейдън (бас китара, бек вокал) и Мат Флин (барабани). Те са носители на три награди Грами като най-успешните им хитове са This Love, She Will Be Loved, Makes Me Wonder и Animals

Групата печели няколко награди за дебютния си албум Songs About Jane, който е пуснат за продажба през юни 2002.

На 20 септември 2005, Maroon 5 издават албумът Live - Friday The 13th, който е записан на живо на 13 май 2005 година по време на концерт в Санта Барбара, Калифорния. През септември 2006 барабанистът Райън Дюсик напуска заради травма и е заменен за постоянно от Мат Флин.

Вторият студиен албум на Maroon 5 – It Won't Be Soon Before Long – е издаден през май 2007 като първият сингъл от него е песента Makes Me Wonder. Албумът дебютира на #1 в класацията за албуми Billboard 200 в САЩ с продажби за първата седмица на 429 484 копия.

История[редактиране | редактиране на кода]

Kara's Flowers[редактиране | редактиране на кода]

Четирима от членовете на Maroon 5 се запознават докато учат заедно в прогимназията в Лос Анджелис. Докато посещават училището Брентуд, Адам Лавин и Джеси Кармайкъл се сприятеляват с Мики Мейдън и Райън Дюсик и формират групата Kara's Flowers[1]. Първият им ангажимент е в барът „Whisky a Go Go“ в Западен Холивуд на 16 септември 1995. По това време Адам Лавин пее с нисък „гръндж“ глас, за разлика от високо поставения му глас, с който е познат сега.[2][3]

Групата подписва с Reprise Records докато още са в гимназията и издават единствения си албум The Fourth World в средата на 1997 година, точно когато трима от четирите члена на групата се готвят за дипломиране (Райън Дюсик завършва по това време втората си година в UCLA). Изготвят видео към дебютната песен Soap Disco, което обаче не пожънва успех по MTV, а албумът не успява да стане комерсиален, въпреки турнетата с Reel Big Fish и Goldfinger (Повечето от копията на The Fourth World са продадени след създаването на Maroon 5 и издаването на първия им албум Songs About Jane).

След това четирите момчета се разделят с Reprise Records и започват да учат в различни колежи. Те откриват нови музикални стилове и развиват любовта си към мотоун, поп, ритъм енд блус, соул, което оказва влияние на стила и звученето на Maroon 5. Четиримата от Kara's Flowers продължават да поддържат връзка и започват да свирят отново заедно през 2001. Джеси Кармайкъл се премества от китара на клавирни, така че се появява нужда от още един китарист. Джеймс Валънтайн, преди това участващ в групата Square, се присъединява към тях, за да запълни тази дупка.

Формиране[редактиране | редактиране на кода]

Когато Валънтайн се присъединява към Kara's Flowers през 2001, групата взима името Maroon, което след няколко месеца е променено на Maroon 5. Групата поема еднократни ангажименти в Ню Йорк и Лос Анджелис. В интервю за VH1 Лавин говори за влиянието на промеждутъчния период върху новия стил на групата:

През времето между сключването на договорите с музикалните компании аз прекарах много време в Ню Йорк, където ми беше разкрита градската и хип-хоп културата по начин, по който никога не ми се беше случвало в Лос Анджелис. Разкри ми се напълно нов вид музика, който оказа дълбоко влияние върху писането ми на песни.[4]

Maroon 5 подписват с Octone Records, независима звукозаписна компания в Ню Йорк, с разпространители BMG и споразумение за развиване на изпълнители с J Records на Клайв Дейвис. Също така подписват и сделка за световно музикално разпространение с BMG Music Publishing.

Songs About Jane[редактиране | редактиране на кода]

Групата записва своя дебютен албум Songs About Jane при Rumbo Recorders в Лос Анджелис с продуцент Мат Уолас, който също така е продуцирал Фейт Ноу Мор, Train, Blues Traveler, Kyle Riabko и Third Eye Blind. По-голямата част от материала, който се появява в този албум на Maroon 5 е вдъхновена от буйната връзка на Лавин с бившата му приятелка, Джейн (на английски – Jane). „Ние се разделяхме, когато групата влизаше в студиото“, обяснява той. „След съставянето на списъка с песните, ние решихме да кръстим албума Songs About Jane (в превод – Песни за Джейн) защото звучеше като най-честното изказване, което можехме да дадем със заглавието“[5].

Първият сингъл Harder to Breathe бавно започва да се изкачва в класациите, което дава тласък на продажбите на албума. През март 2004 албумът достига до Топ 20 на класацията „Billboard 200“, a Harder to Breathe се издига до Топ 20 в класацията за сингли „Billboard Hot 100 Singles“. Албумът достига най-високата си позиция – #6 – в „Billboard 200“ през август 2004[6], 26 месеца след издаването му. Това се превръща в най-дългия период между издаването на албум и първото му появяване в Топ 10, след въвеждането на резултатите SoundScan към класацията Billboard 200 през 1991.

Songs About Jane достига Топ 10 в австралийската класация за албуми, в същото време Harder to Breathe влиза в Топ 20 на класацията за сингли във Великобритания и в Топ 40 в Австралия и Нова Зеландия. Албумът в края на краищата достига до номер 1 във Великобритания и Австралия. Вторият сингъл This Love също така достига до Топ 10 във САЩ и Австралия, а във Великобритания и Холандия влиза в Топ 3. Третият сингъл She Will Be Loved достига Топ 5 както във Великобритания, така и в САЩ и става номер 1 в Австралия. Четвъртият сингъл Sunday Morning влиза в Топ 40 в САЩ, Великобритания и Австралия[7].

Турнета[редактиране | редактиране на кода]

След издаването на албума в средата на 2002, Maroon 5 започват постоянно да организират турнета. През това време групата прави турнета с Мишел Бранч, Ника Коста и Ванеса Карлтън. През ранното лято на 2003 те правят турнета с Греам Колтън, Джон Майер и Counting Crows. През август 2005 групата прави турне с Ролинг Стоунс[8].

Други изпълнители, с които правят турнета включват Гавин Де Гроу, Matchbox Twenty, Sugar Ray, Phantom Planet, Big City Rock, The Like, Саймън Дейвс, Джейсън Мраз, The Thrills, Thirsty Merc, Марк Броусард, The Donnas, The RedWest и Guster. Maroon 5 също така взимат участие в Live 8 във Филаделфия през 2005. Тяхното изпълнение включва и кавър на песента на Нийл Йънг Rockin' In The Free World. На 13 май 2005 в Санта Барбара, Калифорния, те са главните изпълнители на Honda Civic Tour[9].

През годините на турнета с групата, перкусионистът и бек вокал Райън Дюсик има проблеми с ръцете и на част от турнетата той не е способен да свири на барабани. Още по време на ранните турнета на групата той прави първата си пауза, като е заменен от Риланд Стийн за няколко шоу програми. Той се завръща за следващото турне, но е принуден да направи още една почивка. Тогава той е заменен отново за няколко излизания на сцената от Джош Дей, докато Дюсик премине тестове, които да покажат причината за болките му. След девет месеца Мат Флин, бившият барабанист на Гавин Де Гроу, поема позицията първоначално като временен заместник, но Дюсик официално напуска Maroon 5 през септември 2006 и Флин го замества за постоянно[10]. Информацията за напускането на Дюсик се появява в официалната интернет страница на групата на 12 септември 2006. Все пак след напускането си Райън Дюсик не се разделя напълно с групата, той взима участие в новия албум It Won't Be Soon Before Long (2007) като музикален директор.

It Won't Be Soon Before Long[редактиране | редактиране на кода]

На 22 май 2007 излиза вторият албум на групата It Won't Be Soon Before Long.[11] Според Лавин, продължението на Songs About Jane ще бъде „по-секси и по-силно“[12], повлияно от иконите на 80-те години Принс, Shabba Ranks, Майкъл Джексън and Talking Heads. Още преди издаването си, It Won't Be Soon Before Long е номер 1 в продажбите на албуми по iTunes с повече от 50 000 дигитални предварителни продажби. [12]

Първият сингъл, Makes Me Wonder, е пуснат на 27 март 2007. Изготвянето на клипа е показано в предаването на телевизия MTV Total Request Live, а видеото се появява за пръв път на 29 март 2007, отново в същото предаване. Песента достига номер 1 в „Billboard Hot 100“ в САЩ, като прави най-големият скок в историята на Billboard – от номер 64[13]. Песента достига до номер 1 и в още две класации на списанието – „Pop 100“ и „Billboards Hot Digital Songs“, както и в Световната класация („United World Chart“). Вторият сингъл от албума, Wake Up Call, излиза в радио ефира на 17 юли 2007, а световната премиера на видеоклипа е на 31 юли.

Дискография[редактиране | редактиране на кода]

Албуми[редактиране | редактиране на кода]

Songs About Jane

  • Издаден: 25 юни 2002
  • Лейбъл: Octone Records, J Records
  • Продуцент(и): Мат Уолъс, Марк Ендърт
  • Класации (най-високи позиции): 1 (Великобритания, Австралия, Нова Зеландия, Франция), 2 (Дания, Холандия), 6 (САЩ, Швеция)
  • Продажби: 10 000 000+[14]
  • Сертификат(и): 5x Платинен (Великобритания, Австралия), 4x Платинен (САЩ), Платинен (Нова Зеландия)
  • Сингли: Harder to Breathe, This Love, She Will Be Loved, Sunday Morning, Must Get Out

It Won't Be Soon Before Long

  • Издаден: 22 май 2007
  • Лейбъл: Octone Records, A&M
  • Продуцент(и): Майк Елизондо, Марк „Spike“ Стънт, Марк Ендърт, Ерик Валънтайн, Maroon 5, Сам Ферар
  • Класации (най-високи позиции): 1 (Великобритания, САЩ, Световна класация), 2 (Канада, Нова Зеландия), 3 (Япония), 4 (Италия, Холандия), 5 (Австралия)
  • Продажби: 2 000 000+
  • Сертификат(и): Платинен (САЩ, Канада)[15]
  • Сингли: Makes Me Wonder, Wake Up Call, Won't Go Home Without You, If I Never See Your Face Again, Goodnight Goodnight

Hands All Over

Overexposed

V (pronounced „Five“)

Сингли[редактиране | редактиране на кода]

Класации[редактиране | редактиране на кода]

Най-високи позиции на синглите в класациите.

Издаден Име От албум Позиция в класациите
Свят Европа BG USA UK AUS GER
2003 Harder to Breathe Songs About Jane 47 18 13 37 79
2004 This Love 1(10) 7 5 3 8 5
She Will Be Loved 1(3) 8 5 4 1(5) 25
Sunday Morning 13 51 31 27 27 83
2005 Must Get Out 167 39
2007 Makes Me Wonder It Won't Be Soon Before Long 1(2) 5 23 1(3) 2 6 11
Wake Up Call 11 47 19 33 19 41
Won't Go Home Without You 12 35 33 48 44 7 11
2008 If I Never See Your Face Again2
(featuring Rihanna)
27 75 3 51 28 11
2009 Goodnight Goodnight2
Общ брой сингли
номер едно
3 1 1
Общ брой сингли
в топ пет
3 1 1 3 3 1 1
  • 2Възможни са промени

Награди[редактиране | редактиране на кода]

Основна статия: Награди и номинации на Maroon 5

Година Събитие Награда Песен/Албум
2008 Награди „Грами Най-добро поп изпълнение на дуо или група с вокал Makes Me Wonder (от албума It Won't Be Soon Before Long)
2006 Най-добро поп изпълнение на дуо или група с вокал[16] This Love (от албума Songs About Jane)
2005 Най-добър нов изпълнител[17]
Наградите на радио NRJ Интернационален пробив[18]
Най-добра интернационална песен This Love (от албума Songs About Jane)
Groovevolt Music and Fashion Award Най-добра съвместна работа, дуо или група[19] She Will Be Loved (от албума Songs About Jane)
2004 MTV Video Music Award Най-добър нов изпълнител[20] This Love (от албума Songs About Jane)
Европейските награди на MTV Най-добър дебют
Световни Музикални Награди Световна най-добра нова група[21]
Billboard Музикални Награди Digital Artist of the Year[22]
New Music Weekly Награди Група/дуо на годината

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. McIntosh, Gregory. kara's flowers // All Music Guide. Посетен на 28 април 2007.
  2. Stas, Heather and Bottomley, C. Maroon 5: Breathe Easy // VH1.com. 9 юни 2003. Посетен на 25 юли 2007.
  3. KCFan586. Adam Levine: An Interview with Maroon 5's Frontman // Associated Content. Архивиран от оригинала на 24 юли 2012. Посетен на 25 юли 2007.
  4. Maroon 5 Bio // Artistdirect. Архивиран от оригинала на 2007-08-20. Посетен на 25 юли 2007.
  5. MacSween, Ron. Maroon 5 // International Talent Booking. Архивиран от оригинала на 2007-09-28. Посетен на 1 май 2007.
  6. Maroon 5 Discography – Songs About Jane // Billboard. Архивиран от оригинала на 2006-03-17. Посетен на 28 април 2007.
  7. Chart History – Maroon 5 // Billboard. 2007. Архивиран от оригинала на 2007-09-29. Посетен на 28 април 2007.
  8. The Rolling Stones – A Bigger Bang World Tour Warmup Acts // IORR.org. 2005. Посетен на 28 април 2007.
  9. Maroon 5 Headlines 2005 Honda Civic Tour // Motor Trend. 4 февруари 2005. Посетен на 28 април 2007.
  10. Moss, Corey. Maroon 5 Back With 'Harder' Album After Adam Levine Gets Sick Of Partying // MTV. 6 март 2007. Посетен на 28 април 2007.
  11. Peters, Mitchell. Maroon 5 Finds Its Groove On Sophomore Album // Billboard. 12 март 2007. Архивиран от оригинала на 2007-05-04. Посетен на 28 април 2007.
  12. а б Darren Baber, Dvora Vener Englefield. Maroon 5 Dominates iTunes Sales Chart With Three Simultaneous Number Ones // PR Newswire. 26 април 2007. Посетен на 28 април 2007.
  13. Bronson, Fred. Chart Beat // Billboard.com date=2 май 2007. Архивиран от оригинала на 2007-09-29. Посетен на 4 юни 2007.
  14. Gundersen, Edna. Maroon 5 casts off boy-band criticisms // USA Today. 24 май 2007. Посетен на 10 август 2007.
  15. Gold & Platinum Certification // CRIA. май 2007. Посетен на 25 юли 2007.
  16. Moss, Corey. They Just Won A Grammy, So Why Do Maroon 5 Feel Like Losers? // MTV. 24 февруари 2006. Посетен на 28 април 2007.
  17. Roth, Kaj. Maroon 5 wins GRAMMY! // Melodic.net. 19 февруари 2005. Посетен на 28 април 2007.
  18. Maroon 5 Triumph at NRJ Music Awards // ContactMusic.com. 23 януари 2005. Архивиран от оригинала на 2008-10-28. Посетен на 28 април 2007.
  19. Pop Awards // GrooveVolt.com. 2005. Архивиран от оригинала на 2008-07-25. Посетен на април 28 април 2007.
  20. Full Biography – Maroon 5 // MTV. 2007. Посетен на 28 април 2007.
  21. World Music Awards storm Vegas // USA Today. 16 септември 2004. Посетен на 28 април 2007.
  22. 2004 Billboard Music Awards Winners // iVillage Entertainmant. December 2004. Архивиран от оригинала на 2012-02-24. Посетен на 28 април 2007.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Maroon 5“ и страницата „Maroon 5“ в Уикипедия на английски и немски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на техните съавтори. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.