Монроуз

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Monrose)
Монроуз
Бахар Кизил, Манди Капристо и Сена Гуемур по време на благотворителния концерт „Cover Me“ в Кьолн, Германия през декември 2009
Бахар Кизил, Манди Капристо и Сена Гуемур по време на благотворителния концерт „Cover Me“ в Кьолн, Германия през декември 2009
Информация
ОтГермания
СтилПоп, R&B, Денс-поп
Активностот 2006 г.
Уебсайтwww.monrose.de
Бивши членовеМанди Капристо
Сена Гуемур
Бахар Кизил
Монроуз в Общомедия

Монро̀уз (на английски: Monrose) са женско поп трио от Германия. Групата се сформира през есента на 2006 година като победители от германския вариант на интернационалното телевизионно шоу за таланти Попстарс (Popstrars) и оттогава жънат голям успех в Централна Европа с техния дебютен албум Temptation (2006) и номер едно синглите си Shame и Hot Summer.

Членовете на групата[редактиране | редактиране на кода]

Манди Грейс Капристо е родена на 21 март 1990 в Манхайм. Тя е с германо-италиански произход, като е израснала в града Бюрщад. Още на деветгодишна възраст започва да взима уроци по танци. През 2001, на 11 години, печели конкурса Kiddy Contest – състезание за подрастващи на австрийското радио ORF – с песента Ich wünsche mir einen Bankomat, кавърверсия на хита на No Angels Daylight In Your Eyes. Читателите на немското издание на мъжкото списание FHM класират през 2007 още непълнолетната Манди на 10 място в класацията „100-те най-секси жени на света“ (100 sexiest women in the world).

Сена Гуемур е родена на 28 декември 1979 във Франкфурт на Майн. Семейството ѝ произхожда от Мароко. В музикално отношение и повлиява нейният брат Закари, който е известен в неговия роден град Франкфурт като хип-хоп певец в групата Gammour. Преди участието си в Попстарс Сена Гуемур има не еднократни изяви с групата.

Бахар Кизил е родена на 5 октомври 1988 във Фрайбург в Брайсгау. Родена е в семейство, преселило се от Анталия, Турция. На 12 години започва уроци по класически балет. Първите си изяви на сцената прави в родния си град, където пее с четири различни групи. Кизил е ученичка в гимназия във Фрайбург.

История[редактиране | редактиране на кода]

Формиране[редактиране | редактиране на кода]

След като успехите на Попстарс-групите от втория, третия и четвъртия сезон на предаването (Bro'Sis, Overground/Preluders, Nu Pagadi) продължават за кратко, продуцентите на предаването избират мотото Neue Engel braucht das Land! (Страната се нуждае от нови ангели), насочено към първия сезон на предаването, от чийто кастинг през есента на 2000 година се формират No Angels – най-успешната немска група, създадена по този начин. Сезонът започва на 10 август 2006, като за разлика от предишните сезони, тук се търсят само млади момичета за новата група. Кастингите се провеждат в пет германски града – Франкфурт, Щутгарт, Хановер, Мюнхен и Дортмунд – на които, според организаторите, участват 5189 кандидатки. Журито, в лицето на Детлеф Зоост (хореограф и танцьор), Нина Хаген (певица) и Дитер Фалк (музикален продуцент), отсява 20 от тях, които заминават за Ишгл, Тирол, за да се обучават на пеене, танц и фитнес. В крайна сметка 11 от тях се връщат обратно в Пулах, Мюнхен, за да започнат работа върху сценичното си поведение и изпълнения. Журито продължава да елиминира от надпреварата по едно или две момичета всяка седмица, докато накрая остават шест момичета, които на 23 ноември 2006 участват на живо на финално шоу, на което се избират и членките на новата музикална група: Манди Капристо, Сена Гуемур и Бахар Кизил побеждават Ариета Зута, Катаржина Зинкевич и Ромина Райнхард.

Осем дни след финала на предаването, на 1 декември 2006, на пазара се появява дебютният сингъл Shame, който е продуциран в съвместна работа с лейбъла Starwatch Music. Седем дни след сингъла излиза и дебютният албум Temptation. Първата телевизионна изява на групата след финала е на 29 ноември 2006 в предаването на телевизия ProSieben (Про Зийбен) Stars auf Eis (Звезди на леда). Първата си голяма изява правят на 1 декември 2006 на музикалното шоу The Dome. На 8 март 2007 групата се явява на германския финал за песен на Евровизия 2007 в Хамбург със сингъла Even Heaven Cries, но победител става суинг изпълнителят Роджер Сичеро.

На 29 юни 2007 е издаден и актуалният сингъл Hot Summer. Песента е представена в края на месец май на финалното шоу на предаването Germany's Next Topmodel (Следващият топмодел на Германия).[1] Сингълът става номер 1 в немските класации. Така Монроуз стават единствената Попстарс-група след No Angels, която освен дебютната си песен стига до номер едно и с друг сингъл. Освен това са първата група от тази поредица, на която всички издания намират място в немските даунлоуд класации.

Продажби[редактиране | редактиране на кода]

Още преди първият сингъл Shame да се появи в класациите, Монроуз поставят рекорд по продажбите – песента става най-сваляната в историята на легалните музикални даунлоуди в Германия за първата седмица след издаването си. В първата си седмица, според Media Control, продажбите на Shame представляват една четвърт от всички продажби на сингли от германското топ 100.[2] На 9 декември 2006 сингълът става златен в Германия, а албумът получава същият сертификат два дни по-късно. На 14 декември, шест дни след издаването, продажбите на албума надхвърлят 200 000, което съответства на сертификат за платинен албум.[3]

Дискография[редактиране | редактиране на кода]

Студийни албуми[редактиране | редактиране на кода]

Видео албуми[редактиране | редактиране на кода]

  • „Popstars – The Making of Monrose“ (2006)

Сингли[редактиране | редактиране на кода]

Видеоклипове[редактиране | редактиране на кода]

Видеоклип Премиера Албум
Shame 2006 Temptation
Even heaven cries 2007 Temptation
Hot summer 2007 Strictly physical
Strictly physical 2007 Strictly physical
What you don't know 2007 Strictly physical
Strike the match 2008 I am
Hit'n'run 2008 I am
Why not us 2008 I am
Like a lady 2010 Ladylike
This is me 2010 Ladylike
Breathe you in 2010 Ladylike

Турнета[редактиране | редактиране на кода]

  • Venus Temptation Tour (2007)
  • Club Tour (2009)

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Monrose“ и страницата „Monrose“ в Уикипедия на английски и немски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на техните съавтори. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]