MusicBee

от Уикипедия, свободната енциклопедия
MusicBee
Информация
РазработчикSteven Mayall
Последна версия• 1.2 / 2010-05-12
Операционна системаMicrosoft Windows
Език на интерфейсаАнглийски
Вид софтуерАудио софтуер
ЛицензFreeware
УебсайтMusicBee

MusicBee е свободен медия плейър за организизиране и възпроизвеждане на аудио върху Microsoft Windows операционна система.

MusicBee е свободен софтуер за лична употреба. Той е подходящ за организиране на големи музикални библиотеки, лесен е за използване и има богат набор от полезни опции. MusicBee е базиран на BASS Audio Library.[1]

Основни характеристики[редактиране | редактиране на кода]

Поддържани формати[редактиране | редактиране на кода]

Форматите поддържани от MusicBee включват освен тези, поддържани от библиотеките BASS и някои допълнителни. Това включва MP3, AAC, M4A, MPC, OGG, FLAC, APE, TAK, WV, WMA и WAV.

Аудио CD[редактиране | редактиране на кода]

Поддържа се възпроизвеждане и рипване на Аудио CD (с пълна поддръжка на CD-Text). CD пиесите могат да се рипват (в бърз или в сигурен режим) като индивидуални файлове или целия албум в един файл с вградени cuesheet. Поддържа се валидиране с AccurateRip.[2] Обложки на албуми могат да се свалят по време на рипването.

Конвертиране[редактиране | редактиране на кода]

MusicBee позволява конвертиране от и към всички поддържани формати, като метаданните се запазват. Съществува опция за синхронизиране на таговете (когато изходния файл вече съществува) вместо прекодиране.

Една уникална опция е възможността да се използва Lossywav[3] като предпроцесор за някои формати (FLAC, TAK and Wavpack), както по време на рипването, както и при кодиране на файлове. Полученият файл (с разширение lossy.flac, lossy.tak, lossy.wv) е (почти) цравним по размер с MP3 на 320 кбит/с, но е с по-високо (почти без загуба на) качество и позволява по нататъшно прекодиране (произволен брой пъти) с подобни кодеци без допълнителни загуби на качеството.

Музикална библиотека[редактиране | редактиране на кода]

Музикалните файлове могат да бъдат организирани като директории на файловата система, като плейлисти или като библиотека. поддържат се повече от една библиотеки, които лесно се превключват. Могат да се дефинират филтри чрез които да се показва само част от библиотеката. Има възможност за бързо търсене в библиотеката по всякакви данни, включително такива в нестандартни тагове. Има пълна юникод поддръжка на файловите имена и метаданните в таговете.

Организиране[редактиране | редактиране на кода]

Файловете могат да бъдат автоматично организирани като се преименуват и преместват в зависимост от информацията в таговете. Може да се дефинира Invalid Char Mapping (списък за заместване на невалидните символи) за да се избегне появата на невалиден (за файловата система) символ в името на файла.

Метаданни[редактиране | редактиране на кода]

Многоформатния редактор на тагове позволява едновременно редактиране на много файлове, включително на плейлисти от различни файлови формати. Поддържани (за четене и писане) формати за тагове са APEv2, ID3v1 и ID3v2, Vorbis comment and WMA. RIFF тагове не се поддържат.

Има възможност за автоматично обновяване на таговете (включително на обложки и текстове) от онлайн ресурси като Muzicbrainz и FreeDB, базирано на информацията от името на файла и албума (плейлиста) или чрез интелигентно разпознаване на песента базирано на цифров звуков отпечатък.

Еднакви (или еквивалентни) таг ключове се поддържат за всички таг формати.

Обложки[редактиране | редактиране на кода]

Обложки на албумите могат да се съхраняват в музикалния файл, в отделен файл в папката на албума (напр. folder.jpg) или в произволна папка. Различни типове (лице, гръб, диск и т.н.) обложки могат едновременно да се съхраняват в музикалния файл или в папката, като се дефинира тип за всяко изображение.

За намиране на обложки се използват онлайн ресурси като Amazon, Lastfm, Discogs и т.н.

Статии[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]