Osmia

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Пчели зидарки
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
тип:Членестоноги (Arthropoda)
клас:Насекоми (Insecta)
разред:Ципокрили (Hymenoptera)
(без ранг):Пчели (Anthophila)
семейство:Megachilidae
триб:Osmiini
род:Пчели зидарки (Osmia)
Научно наименование
Panz., 1806
Пчели зидарки в Общомедия
[ редактиране ]

Пчели зидарки[1] (Osmia) – голям род несоциални пчели от сем. Megachilidae. Повечето видове разделят килийките в гнездото си с кал, откъдето идва и името им. Разпространени са в Северното полукълбо.[2] Описани са около 320 вида.[3] В България се срещат 41 вида.[4]

Жизнен цикъл[редактиране | редактиране на кода]

Полет[редактиране | редактиране на кода]

Когато е подходящо времето, зидарките напускат гнездото в което са презимували. Обикновено мъжките излизат първи и чакат женските около гнездата. Понякога дори изваждат женските от гнездото в стремежа си да копулират с тях първи. Мъжките умират скоро след копулацията, а женските започват да търсят място за гнездене.

Изграждане на гнездо[редактиране | редактиране на кода]

Пчела зидарка изгражда килийките на гнездото си


Зидарките са несоциални (самотни) пчели, при които женската сама изгражда гнездото си (няма работническа каста). Гнездата най-често се помещават в различни налични кухини – тунели на бръмбари в дървесина, кухи стъбла, пукнатини в камъни, празни черупки на охлюви и др.[2] Някои видове от подродовете Tergosmia, Hemiosmia, Melanosmia сами изкопават дупки в земята, а някои от подрод Pyrosmia гнездят на открито.[4] В антропогенна среда, често гнездят в дупки оставени от пирони, процепи между тухли, изкуствени гнезда за насекоми и др.

Пространството се разделя на килийки чрез стени „иззидани“ от кал, листа, понякога венчелистчета и смола или комбинация от тези материали.[2][4]

Във всяка килийка се натрупват провизии за ларвите под формата на каша от цветен прашец и нектар. Върху тях се снася едно яйце и килийката се затваря.

Развитие[редактиране | редактиране на кода]

Развитие от ларва до какавида на Osmia bicornis

За няколко седмици, ларвата нараства изяждайки провизиите си. След това изприда пашкул и какавидира в него. Имагинира същата година и презимува като имаго. На следващата година имагото излиза от гнездото за да създаде свое поколение.

Неприятели[редактиране | редактиране на кода]

Поленоядни акари[редактиране | редактиране на кода]

Пчела зидарка с форетични акари

Чести неприятели в гнездата на зидарките са клептопаразитните акари от род Chaetodactylus. Акарите убиват ларвите и се хранят с техните провизии от цветен прашец.[5] Обикновено се заразяват най-външните килийки в гнездото. Излизайки от вътрешните килийки, незасегнатите пчели минават през размножилите се акари, които се закачват за тях. Акарите не вредят на възрастната пчела, но тя неволно ги разнася до новите гнезда където акарите имат възможност отново да се размножат.

Видове в България[редактиране | редактиране на кода]

В България са открити 41 вида пчели от род Osmia:[3][4]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Илюстрована енциклопедия, Том 2 – Природа. Абагар Холдинг, 1995. ISBN 954-584-152-4. с. 289.
  2. а б в Michener, Charles. The Bees of the World, 2nd edition. 2007. ISBN 978-0-8018-8573-0. с. 475 – 486.
  3. а б Ungricht, Stefan и др. A taxonomic catalogue of the Palaearctic bees of the tribe Osmiini // Zootaxa 1865. 2008. DOI:10.11646/zootaxa.1865.1.1. с. 1 – 253. Посетен на 23 март 2020.
  4. а б в г Müller, Andreas. Palaearctic Osmiine Bees » Genus Osmia // Посетен на 23 март 2020.
  5. Müller, Andreas. Bee mites: Genus Chaetodactylus Rondani, 1866 // Посетен на 23 март 2020.