PlayStation

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

PlayStation или PlayStation 1 (съкр. PS, PS1) е игрална конзола създадена от Sony Computer Entertainment и пусната на пазара през 1994 г. Тя поставя началото на серията конзоли PlayStation.

История[редактиране | edit source]

Преди излизането на Плейстейшън, Сони нямат почти никакво участие в пазара на видео игри. Някои от технологиите върху които работят през 80-те години обаче, ще се окажат част от бъдещето на игралния пазар.

Playstation лого

Предпоставки за навлизане в пазара на видео игри[редактиране | edit source]

Чрез съвместни усилия в края на 80-те, Сони и Филипс създават CD-ROM/XA разширението на стандарта CD-ROM, което позволява комбинирането и едновременното четене на аудио, видео и други данни. По това време оптичните дискове започват да навлизат в пазара на домашните компютри. Производителят на видеоигрален софтуер и хардуер, Sega, започва работа по приставката Mega-CD за своята игрална конзола. Това ще повиши многократно капацитета за данни на игрите, което ще способства за създаването на по-привлекателни игри, с повече мултимедийно съдържание. Усещайки тази тенденция, другото голямо име от бранша по това време — Нинтендо също започва разработката на нов, магнитен носител за своята SNES конзола. Той обаче се оказва ненадежден тъй като се изтрива лесно. Затова, в крайна сметка, решават че е най-добре да възложат задачата на друг и се обръщат към Сони.

Съвместна работа на Сони и Нинтендо[редактиране | edit source]

Двете компании сключват договор според който Сони трябва да изработи CD-ROM приставка, наречена SNES-CD, за конзолата на Нинтендо. Публичното представяне на SNES-CD е планувано за юни 1991 на международното изложение Consumer Electronics Show. Междувременно, президента на Нинтендо, преразглежда договора, според който Сони има пълни права върху приставката и производството на дискове за нея. Това не се харесва на Нинтендо, тъй като може да ограничи значително приходите им от издаването на нови заглавия. Навръх изложението, компанията за видеоигри едностранно обявява скъсването на отношенията си със Сони и започването на преговори с Филипс, които биха им дали пълни права върху хардуера.

Самостоятелна разработка на Сони[редактиране | edit source]

След прекъсване на сътрудничеството, Сони за кратко се отказва от проекта. Но впоследствие решава да се възползва от възможността да развие своето устройство в цялостна, самостоятелна конзола. След неуспешен съдебен опит на Нинтендо да спрат това, през 1991 г. Сони представя своя продукт - първият PlayStation. Смята се, че са произведени само 200 бройки от този първи модел. Той имал както CD-ROM устройство, така и слот за SNES касетки. Според споразумение между двете компании, Нинтендо ще получава повечето от приходите от SNES игри. Но в следващите модели, Сони залага на новите технологии и използва само CD-ROM като носител.

Пускане на пазара[редактиране | edit source]

Плейстейшън излиза първо на японския пазар през декември, 1994 г., а след почти една година и по целия свят. Сони се радва на успешни заглавия в почти всички игрални жанрове. Повечето от първите игри на Сони и Namco ще бъдат последвани от многобройни продължения.

Модели[редактиране | edit source]

PS one[редактиране | edit source]

PS one (още PSOne) излиза през 2000 г. и представлява умалена версия на PlayStation. Отделно, като аксесоари, се продават LCD екран и адаптер за захранване от автомобил. Има пълна софтуерна съвместимост с PlayStation.

Net Yaroze[редактиране | edit source]

Net Yaroze е по-скъп от първия Плейстейшън тъй като е снабден с инструменти и ръководство за създаване на софтуер за конзолата. Предназначен за любители, този модел предоставя ограничени възможности за програмиране, за разлика от пълните комплекти за разработка достъпни само за лицензирани разработчици.

Игри[редактиране | edit source]

Сред по-известните игри за Плейстейшън 1 са:

Технически характеристики[редактиране | edit source]