Disney Junior

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Playhouse Disney)
Disney Junior
Лого на Disney Junior
Стартиране14 февруари 2011 г.
ЗаменяPlayhouse Disney
ПритежателУолт Дисни Къмпани
КартинаHDTV 720p
Езиканглийски, испански, български
СтранаСАЩ
Статутчастна
СедалищеБърбанк, Калифорния
Свързани канали
Уебсайтdisneyjunior.disney.com
Разпространение
Излъчван зацял свят
АналоговоRed XN
ЦифровоRed XN
СателитGreen tickY
КабелGreen tickY
IPTVGreen tickY
WebGreen tickY
Disney Junior в Общомедия

Disney Junior е детски телевизионен канал, със занимателно-образователна цел, собственост на отдела Walt Disney Television на компанията Walt Disney чрез Disney Channels Worldwide.[1] Започва излъчване на 1 септември 2010 г. като Playhouse Disney. Официалното име на версията на канала е Disney Junior EMEA (Europe, Middle East & Africa).

Някои от анимационните сериали на детския канал започват излъчване на 21 септември, 2009 г. като специализиран блок по Disney Channel България. Първите излъчени анимационни филмчета са В клуба на Мики Маус, Майстор Мани и Моите приятели Тигъра и Мечо Пух. В началото анимационните сериали са се излъчвали с обикновен дублаж, закупен от БНТ или без такъв, но от месец ноември 2009 г. започват излъчване със синхронни дублажи от Доли медия студио и Александра аудио. На 5 октомври започва излъчване и анимационният сериал Айнщайнчета. През 2010 г. в детския блок се добавят още Кръстовище в джунглата, Майстор Мани. Училище за инструменти и Специален агент Осо. Показват се и кратките серии към анимацията В клуба на Мики Маус, където кучето Плуто търси разни предмети.

Анимационният блок се излъчваше от 08:00 до 10:10 ч. през делничните дни и от 06:00 до 07:30 ч. през почивните, като през няколко месеца часа на излъчване е променян няколко пъти. Блока върви напълно озвучен, изцяло със синхронен дублаж на студио Доли и Александра Аудио, като единствено рекламните заставки не са на български.

На 1 септември 2010 г. канала вече си има и собствен ефир за страните от централна и източна Европа. Предлага се озвучен на 2 езика – полски и турски. Програмата му е 24-часова и в нея се излъчват освен познатите от канал Дисни продукции на Playhouse, така и нови като Усмихнати умници и Джейк и пиратите.

На 1 юни 2011 г. Playhouse Disney е преименуван на Disney Junior.

Каналът премина в 16:9 формат на картината на 25 август 2015.

История[редактиране | редактиране на кода]

Компанията Walt Disney за първи път опитва да пусне 24-часов канал за деца в предучилищна възраст в Съединените щати, когато компанията обявява планове да стартира Playhouse Disney, телевизионен блок на едноименния канал Disney Channel, който стартира на 8 май 1997 г. (излъчва се в сутрешните часове седем дни в седмицата, като делничните блокове продължават до ранния следобед). Плановете за мрежата на Съединените щати в крайна сметка са отложени. Въпреки това, канали, използващи псевдонима Playhouse Disney, са пуснати в други страни в международен план.

Развитието на Disney Junior започва на 26 май 2010 г., когато Disney-ABC Television Group обявява пускането на канала като платена телевизионна услуга, която ще се конкурира с други абонаментни канали, насочени предимно към деца в предучилищна възраст като Nick Jr. Qubo и Sprout (последният става известен като Universal Kids); в допълнение към блоковете и каналите с марка Playhouse Disney, които са преименувани като Disney Junior.

Анимации и сериали[редактиране | редактиране на кода]

Списък със заглавията по Playhouse Disney
Година Заглавие
2010 Анимационни сериали: Айнщайнчета; В клуба на Мики Маус; Джейк и пиратите; Кръстовище в джунглата; Майстор Мани; Моите приятели Тигъра и Мечо Пух.

Игрални сериали: Усмихнати умници.

Игрални филми: Играта на играчките 2; Мулан 2; Тарзан 2

Текущи предавания:

Пълнометражни филми:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Disney Channels – About Us // Архивиран от оригинала на 2020-07-30. Посетен на 4 октомври 2019.